Політика

Глава МЗС України обговорить питання передання Україні самописців літака "МАУ" з іранським міністром

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив, що під час зустрічі з міністром інфраструктури та доріг Ірану в Києві у понеділок має намір обговорити питання передання Україні "чорних ящиків" лайнера Boeing 737, збитого в Ірані.

"Через 10 хвилин у нас зустріч з іранським міністром. Іранці вже тут. І якраз, що робити з цими "чорними ящиками", - це і є одна з ключових частин нашої розмови. Це міністр інфраструктури та доріг. Він є офіційним представником Ірану, його головне завдання - офіційні вибачення, визнання того, що сталося. Ми сподіваємося, що ми зможемо піти трохи далі, ніж просто політичні визначення та обговоримо практичні проблеми. Серед них - "чорні ящики", - сказав він на прес-конференції в Києві в понеділок.

За його словами, розмова також порушить питання компенсацій сім'ям загиблих, але наголосив, що детальніше тему обговорюватимуть юристи.

Пристайко додав, що Генеральна прокуратура України вже звернулася із запитом про спільне розслідування катастрофи.

"Як ви знаєте, кримінальне провадження в Україні вже відкрито, і наразі ми, зокрема, вимагатимемо створення групи, яка спільно працюватиме в Ірані зі збору даних, доступу до всіх джерел інформації, переговорів, диспетчерських даних, авіаційних даних тощо", - пояснив міністр.

Виступаючи у Верховній Раді минулої п'ятниці, Пристайко заявив, що Україна хоче, щоб провину Ірану в збитті літака "МАУ" в Тегерані зафіксували документально. Для фіксації українська сторона порушуватиме відповідне питання в Раді безпеки ООН.

"Не один раз були випадки, коли заяву потім публічно не підтримували. Ми хочемо зафіксувати визнання іранською стороною своєї провини. Визнання на міжнародному рівні документом", - заявив Пристайко.

"Ми порушуватимемо це питання в Раді безпеки ООН і фіксуватимемо зобов'язання, з моменту фіксації пройдемо всю дорогу до кінця, включаючи визнання провини, компенсацію людям тощо. Без фіксації цього моменту ми хочемо бути обережними. Щоб не зірвати взаємодію з іранською стороною, яка нині тримається фактично на політичній заяві лідера Ірану", - додав Пристайко.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ