Політика

Чотири нардепи пропустили 90% голосувань за другу сесію ВР IX скликання, 28 взяли участь у 95% і більше голосувань - КВУ

Показники голосувань народних депутатів Верховної Ради IX скликання під час 2-ї сесії є досить високими, проте в парламенті є декілька десятків народних депутатів, які голосують значно рідше інших, йдеться в оприлюднених у вівторок Комітетом виборців України (КВУ) результатах дослідження, в якому проаналізовано частоту відвідування пленарних засідань депутатами, їхню активність під час голосувань, а також присутність на роботі в комітетах.

Загалом за час роботи 2-ї сесії у Верховній Раді відбулося 1814 голосувань.

Чотири народних депутати пропустили 90% голосувань. Це Антон Яценко з групи "За майбутнє", Вадим Столар і Юрій Солод з "Опозиційної платформи - За життя" і позафракційний Андрій Деркач. Яценко натиснув кнопку для голосування лише 89 разів, взявши участь у 4% голосувань, що стало найнижчим результатом серед усіх нардепів. Столар узяв участь у 129 голосуваннях (7%). Також у 7% голосувань взяв участь Солод. Деркач проголосував у 8% випадків.

Загалом у ВР є 58 народних депутатів, які взяли участь у менше ніж половині голосувань ВР за сесію.

Найвищі показники голосувань серед парламентаріїв у Олега Воронька зі "Слуги народу", який узяв участь у 99,39% голосувань ВР.

Лише 28 народних депутатів узяли участь у 95% і більше голосувань ВР за сесію.

Згідно з результатами цього дослідження, серед фракцій і груп парламенту високі показники відвідуваності у депутатів "Слуги народу" та "Європейської солідарності": як правило, на засіданнях ВР були зареєстровані 85% і 83% депутатів цих фракцій відповідно. Показники відвідування групи "За майбутнє" і фракції "Голос" у середньому 81%. Низький результат в "Опозиційної платформи - За життя" і ВО "Батьківщина": у середньому на засіданнях ВР було зареєстровано 77% і 72% депутатів цих фракцій відповідно.

"У парламенті є декілька десятків народних депутатів, які голосують значно рідше інших. Щоб стимулювати їх виконувати свої депутатські обов'язки, у ВР було введено фінансові штрафи за неучасть у голосуваннях. Правда такі методи навряд чи поліпшать відповідну ситуацію, оскільки для значної кількості нардепів ризик втрати певної суми коштів не є вагомим стимулом голосувати. Особливо, коли йдеться про депутатів-мультимільйонерів", - пояснив аналітик КВУ Денис Рибачок.

У співголів фракції "Опозиційна платформа - За життя" Юрія Бойка і Вадима Рабіновича низькі показники участі в голосуваннях: 17% і 14% відповідно, що є одним із найнижчих результатів серед усіх народних депутатів.

У лідерів фракції "Батьківщина" Юлії Тимошенко і "Слуга народу" Давида Арахамії низькі показники відвідування засідань комітетів, членами яких вони є: обидва за п'ять місяців були присутні лише на 38% засідань. Водночас Арахамія має найвищі показники продуктивності законодавчої роботи серед лідерів фракцій.

У співголів фракції "Європейська солідарність" Ірини Геращенко та Артура Герасимова, а також лідера фракції "Голос" Сергія Рахманіна досить високі показники роботи: Геращенко відвідала 100% засідань ВР (більше ніж у інших лідерів фракцій), 86% засідань комітету, взяла участь у 83% голосувань парламенту (більше ніж інші лідери фракцій). Герасимов відвідав 87% засідань ВР, узяв участь у 76% голосувань, був присутній на 95% засідань комітету, до складу якого входить (більше ніж інші лідери фракцій).

Рахманін відвідав 91% засідання ВР, 88% засідань комітету, до складу якого входить, узяв участь у 78% голосувань.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ