Політика

Один із "менеджерів імпічменту" Трампа звинувачує лідера Сенату в змові з президентом

Голова комітету з розвідки Палати представників США Адам Шифф заявив, що лідер республіканської більшості в Сенаті Мітч Макконнелл перебуває в змові з президентом Дональдом Трампом і намагається упередженим чином організувати в Сенаті судовий процес щодо імпічменту Трампа.

Західні ЗМІ нагадують, що Шифф є одним із "менеджерів імпічменту" від Палати представників США, які виступлять як прокурори в Сенаті під час судового процесу над Трампом. При цьому висловлювання Шиффа прозвучали після того, як Макконнелл оприлюднив пропозиції щодо правил цього судового процесу в Сенаті.

"Це процес - для шахрайського судового розгляду", - заявив Шифф журналістам незадовго до того, як Сенат мав розпочати обговорення правил судового розгляду.

"Це процес, яким ви скористаєтеся, якщо хочете рука об руку, узгоджено діяти з президентом, дозволити президенту й надалі заважати роботі Конгресу і приховувати правду від народу Америки", - зазначив конгресмен.

Наприкінці судового процесу в Сенаті має відбутися голосування: щоб усунути президента з посади, необхідні голоси двох третин сенаторів. Більшість у Сенаті США зараз належить республіканцям, тому, найімовірніше, на цьому етапі процедуру імпічменту буде заблоковано.

Скільки саме за часом триватиме судовий процес у Сенаті, поки що незрозуміло.

Судові розгляди в Сенаті щодо Трампа зосередяться на двох пунктах звинувачення, раніше затверджених на голосуванні в Палаті представників, - зловживанні владою й перешкоджанні розслідуванню, яке проводив Конгрес.

Команда юристів Дональда Трампа, яка захищатиме його на судовому розгляді у Сенаті, раніше оголосила, що схвалені Палатою представників статті імпічменту "конституційно недійсні", й звинуватила демократів у "зухвалій і незаконній спробі" скасувати результати президентських виборів 2016 року.

Демократи ініціювали процедуру імпічменту щодо президента 24 вересня 2019 року, після того як американський інформатор висловив занепокоєння у зв'язку з телефонною розмовою Трампа з українським президентом Володимиром Зеленським, яка мала місце 25 липня. Під час розмови Трамп закликав Зеленського розпочати розслідування щодо екс-віце-президента США Джо Байдена і його сина Гантера, а також імовірного втручання в американські вибори 2016 року з території України.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ