Політика

У рамках Мінських угод спочатку має бути безпека, а вже потім усі інші демократичні процеси - Загороднюк

Міністр оборони України Андрій Загороднюк заявив, що Україна загалом згодна з положеннями Мінських угод, за винятком послідовності заходів у рамках домовленостей, продовжуючи наполягати на тому, що спочатку необхідно гарантувати безпеку й відновлення контролю над кордоном із Росією, а вже потім забезпечувати проведення всіх інших демократичних процесів.

"Загалом ми згодні з положеннями Мінських угод, за винятком однієї конкретної ситуації, яку вже озвучувала українська влада. Йдеться про те, що ми не згодні, щоб заходи в рамках домовленостей виконувалися саме в такій послідовності. І тому наполягаємо, що спочатку має бути безпека, відновлення контролю над кордоном із Росією, а вже потім - усі інші демократичні процеси, які відбуватимуться", - сказав Загороднюк в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"І це абсолютно нормально. В Україні з цим усі згодні, і ми на цьому стоятимемо. В іншому Мінські домовленості є для нас більш-менш прийнятними, адже там прописано дві ключові речі - розформування і роззброєння незаконних формувань і виведення іноземних військ", - додав міністр.

Він наголосив, що Україна категорично не згодна з тим, що так звані ДНР і ЛНР мають політичну самостійність і свободу, і не визнає стороною процесу ці квазіутворення.

"Іншою проблемою є те, що Росія всіляко заперечує присутність своїх військових на тимчасово окупованих територіях України, стверджуючи, що т.зв. ДНР/ЛНР мають політичну самостійність і політичну свободу. Ми з цим категорично не згодні. Ці квазіутворення ми не визнаємо стороною процесу", - пояснив міністр оборони.

"У нас є більше ніж достатньо доказів, які вказують на Росію. І ці докази ми передаємо нашим міжнародним партнерам. Усе міжнародне співтовариство з нами згідне, вони все знають і все розуміють. Отже, ми вимагаємо виконання заходів у рамках Мінського процесу. Тобто: виводите незаконні збройні формування, нехай вони роззброюються, і далі ми повертаємо ці території під конституційний лад і законодавство України", - додав він.

Повний текст інтерв'ю із Загороднюком буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ