Політика

Більшість українців вважають двигуном реформ у країні президента - опитування

Більшість громадян України головним двигуном реформ вважають президента, заявляє директор фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна та підтверджує свої слова результатами загальнонаціонального дослідження, проведеного фондом спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 6 до 11 грудня 2019 р.

"Кого громадяни вважають двигуном реформ і кого гальмом реформ? Як ніколи основним двигуном реформ із великим розривом вважають президента - 60%, раніше президент також входив до двигунів, але поряд з іншими", - сказала Бекешкіна під час круглого столу "Чи стане 2020 рік роком успішних реформ?" в Києві в середу.

Згідно з дослідженням, презентованим під час круглого столу, основними двигунами реформ респонденти вважають уряд - 37%, парламентську фракцію "Слуга народу" - 30%, населення - 27%, громадські організації, волонтерів - 24%.

На думку респондентів, найбільше перешкоджають реформам олігархи (51%), бюрократія і чиновники (43%).

Як зазначила Бекешкіна, порівняно з минулим роком у свідомості українців щодо двигунів реформ у країні відбулися суттєві зміни: різко зросли сподівання на президента (з 24% до 60%), і на більшість у Верховній Раді (з 10% до 30%).

Водночас значно зменшилася кількість опитаних, які вважають, що двигуном реформ є країни Заходу (з 25% до 12%), а також МВФ і Світовий банк (з 24% до 12%).

Згідно з дослідженням, позитивно оцінюють роботу з реалізації необхідних реформ серед органів влади лише діяльність президента (60% позитивних оцінок, 25% - негативних), діяльність уряду оцінюють переважно негативно (45% негативних оцінок, 36% - позитивних), також як і діяльність Верховної Ради (50% негативних оцінок і 31% позитивних).

За словами Бекешкіної, українські громадяни за рік стали більше вірити в реформи.

"Стан громадської думки громадян позитивний - зараз набагато більше, ніж рік тому громадян вірять в успіх реформ. Рік тому зовсім не вірили в успіх реформ 23%, наразі таких залишилося 13%. Більшість громадян, аж 80%, вважають, що Україна здатна подолати наявні труднощі", - сказала вона.

Дослідження проводилося у всіх регіонах України за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ