Політика

У Конституції має бути закріплена кримськотатарська національна автономія - Рахманін

 До Конституції має бути внесено зміни, що передбачають створення на території Кримського півострова національної автономії кримських татар як корінного народу України, вважає голова фракції "Голос" у Верховній Раде Сергій Рахманін.

"Обов'язково має бути ухвалено закон "Про корінні народи". Це не просто відновлення історичної справедливості, це ще й деякі політичні передумови, які дають дуже чіткі сигнали активній частині українського населення в Криму - кримським татарам, які є найактивнішими провідниками українських ідей на окупованих територіях. Вони це заслужили, і це необхідна історія", - заявив Рахманін у четвер на презентації плану "Голос розуму: Стратегія холодної деокупації".

Наступним кроком після законопроекту про корінні народи, на думку керівника фракції "Голос", має стати внесення до Конституції норми про створення в Криму національної автономії кримських татар у складі України.

"І наступний крок, який насправді надає додаткові правові підстави для того, щоб ставити під сумнів навіть теоретично питання приналежності Криму (...) - це необхідність внесення змін до Конституції, які узаконювали б створення де-юре, а незабаром і де-факто кримськотатарської національної автономії. Це право кримських татар як корінного народу. Це не просто відновлення історичної справедливості, а й політико-правовий крок, який збільшує шанси України доводити українську приналежність Криму, доводити право на відновлення цих територій у межах України. Це додатковий засіб, яким треба користуватися, я вже і не говорю про те, наскільки це потужний сигнал для кримських татар, які давно чекають від нас цього кроку, і як депутат я вважаю, що це наш обов'язок", - додав Рахманін.

Як повідомлялося, в четвер 27 лютого політична партія "Голос" представила свій план щодо повернення окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також півострова Крим під назвою "Голос розуму: Стратегія холодної деокупації". Стратегія складається з восьми етапів, термін її реалізації становить близько семи років - після цього в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) мають відбудуться перші місцеві вибори. У тексті документа зазначено, що за ідеальних умов це може відбутися й за чотири роки.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ