16:52 01.06.2020

Резніков виступає за консультації в рамках Будапештського меморандуму для відновлення територіальної цілісності України, спочатку - без участі РФ

2 хв читати
Резніков виступає за консультації в рамках Будапештського меморандуму для відновлення територіальної цілісності України, спочатку - без участі РФ

Перший заступник голови делегації України в ТКГ з врегулювання ситуації на Донбасі, віце-прем'єр Олексій Резніков вважає, що для відновлення територіальної цілісності й забезпечення гарантій незалежності України необхідно повернутися до Будапештського меморандуму 1994 року і розпочати проведення відповідних консультацій, спочатку - без участі Російської Федерації, яка порушила свої обов'язки за цим меморандумом агресією проти України.

"Повернення до рамок Будапештського меморандуму було б кроком у правильному напрямку. Одну спробу зробити це вже було зроблено. Ще 1 березня 2014 року представник Великої Британії в Раді безпеки ООН запропонував розпочати термінові консультації в Будапештському форматі. Тоді ця ініціатива не пішла далі. Тепер ми маємо розглянути питання про повернення до "формату Будапешту". Спочатку консультації мають відбуватися без участі Росії, оскільки Москва відмовилася від свого статусу гаранта на користь того, щоб стати окупаційною силою. Однак Будапештський формат згодом надасть можливості для нової взаємодії з Кремлем", - написав він у своїй колонці для Atlantic Council.

За словами Резнікова, Україна бачить принаймні два напрями, які обіцяють значний прогрес у рамках "Будапешту". "Це передбачає якісно новий рівень військово-технічної підтримки України, а також допомогу в притягненні держави-агресора до відповідальності", - пояснив він.

Резніков пропонує шукати способи "перетворити невеликі іскри довіри в справжній мирний процес, заснований на спільних інтересах, який виявиться здатним зупинити війну, повернути Україні людей і території, і допомогти Росії позбутися статусу світового ізгоя".

"Україна готова розпочати цей шлях, але будь-який прогрес також залежатиме від конкретних кроків із боку тих, хто раніше був гарантами безпеки України, перш ніж стати джерелом недовіри", - написав він у статті.

Віце-прем'єр України вважає, що повернення до формату Будапештського меморандуму також може виявитися певною мірою вигідним для самої Росії. "Що може бути краще для Кремля для відновлення довіри міжнародного співтовариства, ніж усунути першопричину сьогоднішньої глобальної конфронтації і відновити порушені обіцянки Будапешту?" - зазначив він.

Перший заступник голови делегації України в ТКГ зазначив, що Україна не має наміру відмовлятися від Мінського формату, оскільки це допомагає принаймні звільнити українських громадян від російських в'язниць. "Однак ми також маємо шукати додаткові можливості для відновлення довіри й зміцнення міжнародної безпеки. У цьому прагненні до стійкого миру з путінською Росією всі дороги ведуть до "Будапешту", - вважає він.

Як відомо, Меморандум про гарантії безпеки Україні з огляду на приєднання її до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум) було підписано 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією. Згідно з документом, Україна відмовилася від ядерного статусу в обмін на гарантії безпеки від країн-підписантів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА