20:41 02.07.2020

Україна виконала лише один із семи пунктів меморандуму з МВФ терміном виконання до липня-2020

3 хв читати
Україна виконала лише один із семи пунктів меморандуму з МВФ терміном виконання до липня-2020

Верховна Рада 19 червня ухвалила закон, який спрощує здійснення інвестицій та впровадження фінансових інструментів (№2284), і це стало єдиним із семи пунктів зобов'язань у меморандумі з МВФ за новою програмою stand-by, термін виконання яких збігав минулого місяця.

Згідно з меморандумом, текст якого оприлюднено на сайті фонду і Мінфіну, до кінця червня планувалося скасувати тимчасове обмеження для всіх зарплат у державному секторі в 47 тис. грн, яке було встановлено на період карантину.

"Це обмеження потрібно зняти до кінця червня, оскільки обмежувальні заходи поступово послабляються. У разі виникнення потреби у подальшому розподілі тягаря, ми розглянемо інші механізми ефективного перерозподілу", - зазначала українська сторона в меморандумі.

Структурним маяком програми було погодження акціонером і затвердження Радою фінансової стабільності до кінця червня планів скорочення обсягів NPLs у державних банках, включно з можливістю ухвалення рішень щодо врегулювання NPLs, які можуть призвести до остаточних збитків.

Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", проведення такої Ради фінстабільності планувалося на 30 червня, проте інформації про її проведення та результати немає.

У рамках зусиль зі зменшення кінцевої вартості банківських банкрутств для держави до кінця червня мав бути також напрацьований стратегічний документ, в якому запропоновано комплекс надійних заходів щодо поліпшення повернення активів колишніх власників збанкрутілих банків і пов'язаних із ними осіб, зокрема шляхом використання адміністративних механізмів.

"До кінця червня 2020 року ми законодавчо встановимо термін 1 жовтня 2020 року для укладення всіх нових договорів на комунальні послуги, що включатимуть переглянуті тарифи на опалення", - меморандум містить і таке зобов'язання української сторони.

Окрім того, планувалося в червні провести конкурс із відбору постачальника останньої надії (ПОН) на ринку газу для населення, щоб з 1 липня скасувати спецобов'язки НАК "Нафтгаз України" на цьому сегменті ринку. Проте конкурс було оголошено лише наприкінці місяця, а дію спецобов'язків продовжено до 1 серпня.

Ще одним зобов'язанням було ухвалити до кінця червня 2020 року законодавство, яке створює частковий гарантійний фонд для забезпечення фінансової підтримки малих фермерів шляхом надання портфельних кредитних гарантій; упорядковує процедури передачі земель і децентралізації управління землею (№2194), передаючи державні землі в комунальну власність та перекладаючи функції контролю за землекористуванням з кадастру на відповідні органи, та встановлює прозорий процес проведення електронних земельних аукціонів і надає мандат на продаж земель державної і комунальної власності на таких аукціонах (№ 2195).

Як повідомлялося, МВФ 9 червня цього року затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (майже $5 млрд) з негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу.

"Нова програма спрямована на те, щоб допомогти Україні впоратися з проблемами пандемії COVID-19 шляхом забезпечення платіжного балансу і бюджетної підтримки, зберігаючи при цьому досягнення і просуваючи невеликий набір ключових структурних реформ, щоб гарантувати повернення України до зростання після завершення кризи", - йшлося в релізі МВФ.

Після виділення першого траншу намічено чотири перегляди програми - за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року із завершенням цих переглядів відповідно до 1 вересня та 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня - наступного. Розміри другого і третього траншу - по $700 млн, третього - $560 млн і завершального четвертого - $980 млн.

Передбачалося, що віртуальна місія щодо першого перегляду програми працюватиме 13-23 липня.

До програми МВФ також прив'язане інше міжнародне фінансування України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА