Політика

Зеленський: Іпотека і в комерційних, і в державних банків має бути не вища за 10%

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що комерційні й державні банки в Україні мають надавати іпотечні кредити максимум під 10% річних.

"Я впевнений у тому, що не можна 25% витрачати на іпотеку. Будь-яка молода сім'я вирішить, що, слухай, я тут не можу купити, я тоді поїду в Польщу, яка різниця, де знімати (житло - ІФ), але там я отримаю нормальну зарплатню. Доки ми не конкуруємо з усіма провідними європейськими країнами, наприклад Німеччиною, тією ж Польщею, куди їде переважно наша молодь, то ми маємо надати бодай умови. Якщо в нас буде зарплата навіть на €200 менша, ніж у Польщі, але в нас будуть умови, коли людина зможе взяти собі квартиру без проблем під максимум 10%. Таке ставили завдання", - сказав він на зустрічі з представниками бізнесу Волинської області в четвер.

Зеленський зазначив, що вже деякі комерційні банки в Києві почали видавати іпотеку відповідно до досягнутих домовленостей під 8,8-9%.

"Це не масово, це проблема, що поки що не масово. Я впевнений, що до кінця року в певному обсязі це буде. Незважаючи на кризу, про яку всі говорять, незважаючи на COVID, усе це з'явиться", - вказав він.

За його словами, складніше в цьому питанні з державними банками, які давали раніше іпотечні кредити під 25% річних.

"Нині вони дають під 14%. Але це дуже багато. Ми з ними сперечаємося, все нормально, ми їх дотиснемо, 10% буде, я в цьому упевнений. Трохи треба почекати", - пообіцяв глава держави.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ