19:05 15.07.2020

Україна рішуче вітає позицію США щодо "Північного потоку-2", який загрожує солідарності Європи

2 хв читати
Україна рішуче вітає позицію США щодо "Північного потоку-2", який загрожує солідарності Європи

Україна підтримує рішення США, спрямовані на зупинку будівництва газопроводу "Північний потік-2", йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства, оприлюдненій у Twitter у середу ввечері.

"Україна рішуче вітає тверду позицію США, яка не дозволяє Росії геополітично розколоти Європу та підірвати енергетичну безпеку і України, і Європи. Ми вітаємо подальші заходи США, спрямовані на те, щоб зупинити керований Росією проект "Північний потік-2", завершення якого стане серйозною загрозою для солідарності Європи", - йдеться в повідомленні.

У МЗС також зазначають, що "Україна як надійний транзитний партнер розраховує на тісну співпрацю з США та ЄС із метою зміцнення енергетичної безпеки регіону в наших спільних інтересах".

Як повідомлялося, влада США вирішила ввести додаткові обмежувальні заходи стосовно проекту газопроводу "Північний потік-2". "Це означає (для компаній-учасниць - ІФ): припиняйте роботу негайно або - ризикуєте отримати неприємні наслідки", - сказав в середу держсекретар Майк Помпео.

Він пояснив, що йдеться про заходи, передбачені законом CAATSA (Закон "Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій"). Вони торкнуться "Північного потоку-2" і частини проекту "Турецький потік".

На практиці рішення, про яке оголосив Помпео, скасовує заходи, ухвалені його попередником на посаді держсекретаря Рексом Тіллерсоном, який наполіг на тому, щоб російські проекти у сфері енергетики уникли низки обмежувальних заходів.

The Wall Street Journal наголошує, що на практиці оголошене в середу рішення адміністрації США означає, що в рамках закону CAATSA можна буде вводити санкції проти фізосіб, які інвестують від $ 1 млн у проект, або - надають технології або послуги, важливі для реалізації російських трубопроводів. Можливі додаткові обмежувальні заходи - це заморожування активів у США, відмова видачі віз і виключення з програм із отримання послуг у банківській і фінансовій сферах.

Помпео заявив у середу, що "Північний потік-2" і "Турецький потік" підривають транзит газу через Україну і становлять загрозу для трансатлантичної безпеки. Держсекретар наголосив, що США завжди готові поставляти енергоресурси європейським партнерам.

При цьому представники держдепу на брифінгу запевнили, що США ведуть боротьбу проти "Північного потоку-2" не для того, щоб позбутися серйозного конкурента із постачань газу до Європи, а лише щоб захистити західні країни від надмірної залежності від РФ. На думку США, Росія реалізує газопровід не заради фінансової вигоди, а щоб зберегти важіль впливу на Європу.

Президент США Дональд Трамп неодноразово заявляв, що виступає проти "Північного потоку-2". Зокрема, він критикував ФРН за згоду на цей російський проект.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА