19:49 28.07.2020

Туреччина захищає об'єкти культурної спадщини християнства

3 хв читати
Туреччина захищає об'єкти культурної спадщини християнства

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що в його країні захищають об'єкти культурної спадщини християнства, як приклад навів реставрацію православного монастиря Панагія Зуміла в провінції Трабзон.

"Реставрація монастиря Панагія Зуміла є конкретним прикладом того, як Туреччина захищає всі види культурної спадщини на своїй території. Якби ми були нацією, яка як стверджують, націлена проти інших вірувань, то на місці монастиря, який стоїть у нас протягом п'яти століть, зараз нічого б не було", - заявив турецький лідер під час виступу у вівторок в Анкарі.

Ердоган також наголосив, що перетворення комплексу Ая-Софія в мечеть, яке викликало суперечки в світі, послужило "лакмусовим папірцем" для всього світу, оскільки дозволило побачити, які країни поважають правові норми.

"Ті, хто вороже ставиться до цінностей і культури нашої країни, розкрили справжні наміри під час історії з собором Святої Софії ... Ні історія, ні культура не мають для них значення", - додав президент.

24 липня в соборі пройшла перша з 1934 року колективна мусульманська молитва, в якій взяв участь і сам Ердоган.

Собор Святої Софії був побудований за часів Візантійської імперії і вважається одним із найбільш значущих пам'яток візантійської культури і зодчества. За часів Візантії він був розташований в центрі Константинополя поруч з імператорським палацом. Довгий час собор був найбільшим храмом у християнському світі - до зведення собору Святого Петра в Римі.

У 1453 році місто захопили османи і перетворили собор на мечеть. Він залишався мечеттю кілька століть до того, як засновник нинішньої Туреччини Кемаль Ататюрк зробив його музеєм у 1935 році. У липні 2020 року президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган підписав указ про зміну статусу собору і оголосив його мечеттю. Це рішення розкритикували в усьому світі. 6 липня патріарх Московський і всієї Русі Кирило виступив зі спеціальною заявою, в якій закликав зберегти музейний статус собору Святої Софії. Глава католицької церкви, папа Римський Франциск засудив рішення Анкари. "Я думаю про Святу Софію, і я надзвичайно засмучений", - сказав понтифік на месі у Ватикані.

У Вашингтоні закликали зберегти доступ до Святої Софії для вірян усіх релігій і засудили той факт, що Туреччина не надає значення думці меншин у своїй країні. В ЄС також висловили обурення і розчарування перетворенням собору Святої Софії в мечеть. Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявляв, що рішення Туреччини зробити комплекс Святої Софії в Стамбулі мечеттю відродить розбіжності в релігійних спільнотах і підірве зусилля до діалогу, до яких вдається Євросоюз.

В ЮНЕСКО висловили жаль у зв'язку з рішенням турецької влади змінити статус собору з музейного на об'єкт релігійного культу. З 1985 року собор включений до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У Туреччині у відповідь на критику заявили, що це внутрішня справа країни, яке не стосується інших держав, і на їхню думку Анкара в цьому питанні орієнтуватися не має наміру.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА