Політика

Зеленський сподівається, що "нормандська четвірка" зафіксує у Берліні успіхи перемир'я і можна буде рухатися далі для припинення війни на Донбасі

Президент України Володимир Зеленський сподівається, що на наступній зустрічі лідерів "нормандського формату" в Берліні буде зафіксовано успіхи перемир'я на Донбасі, що дасть змогу рухатися далі для припинення війни.

"Наступна зупинка – Берлін, де ми зафіксуємо проміжні успіхи перемир’я та рушимо далі. Щоб остаточно закрити кейс війни. І ми зробимо все, щоб так і було. І зробимо це прозоро, відкрито. А якщо щось піде не так, то тоді кожен розумітиме, що й чому пішло не так. І хто в цьому винен", - написав він на своїй сторінці у Facebook у п'ятницю.

Зеленський зазначив, що "Нормандія" дала величезний поштовх, щоб було напрацьовано "логістику миру", "Мінськ" відпрацьовує правила й дає можливість обговорювати вкрай непрості питання.

"А одинадцять днів тиші доводять: якщо все робити правильно і наполегливо, то шанс обов’язково буде. Вже є", - додав він.

Зеленський зазначив, що два дні на Донбасі він багато слухав, ставив непрості запитання, дивився в очі різним людям. "Це не перша моя поїздка в зону проведення ООС. І щоразу переконуюся, що в нас є і професійна та потужна армія, і вже є суперова команда перемовників, яка зможе-таки вибудувати конструкцію сталого миру на наших умовах", - наголосив він.

Зеленський зазначив, що за два дні проїхав 100 кілометрів лінією розмежування, щоб самому перевірити дотримання режиму тиші.

"Вірю насамперед бійцям із передової, які можуть порівняти ситуацію: якою війна була торік, якою – в першій половині 2020-го і як воно зараз. Один боєць зізнався, що йому "дико" чути тишу. Не один, не два дні тиші. Попри дрібні провокації можна казати, що нам вдається виконувати свою частину надскладних домовленостей", - сказав він.

Президент України заявив, що й інша сторона має нарешті зрозуміти цінність миру й теж ретельно дотримуватися режиму припинення вогню.

"Що далі? А далі – знову важкі переговори. "Нормандія" – це відправна точка, яка дозволяє повернути цю нашу багатостраждальну територію до цивілізації. Туди, де працюють закони. Де поважають права людини. "Нормандія" – це початок свободи Донбасу. І це початок великої дороги", - зазначив він.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ