10:56 14.08.2020

Зеленський: Ухвалення ВР законопроекту про підвищення у вересні мінімальної зарплати до 5 тис. грн передбачає зростання зарплати в 2021 р. до 6,5 тис. грн

3 хв читати
Зеленський: Ухвалення ВР законопроекту про підвищення у вересні мінімальної зарплати до 5 тис. грн передбачає зростання зарплати в 2021 р. до 6,5 тис. грн

Президент України Володимир Зеленський зазначає, що збільшення з 1 вересня мінімальної заробітної плати до 5 тис. грн, передбачене президентським законопроектом, - це перший етап, а впродовж 2021 р. мають бути реалізовані наступні етапи підвищення.

"Упевнений, що депутати проголосують законопроект, поданий від президента України, за збільшення мінімальної заробітної плати до 5 тис. грн. Потім другий етап цієї програми – збільшення з 2021 року до 6 тис. грн. І впродовж 2021 року буде третя частина – ми збільшимо до 6,5 тис грн", - цитує Зеленського у п'ятницю вранці прес-служба глави держави.

За його словами, після підвищення мінімальної заробітної плати зростуть доходи працівників бюджетної сфери: учителів, медиків, соцпрацівників, оскільки їхні посадові оклади розраховуються за єдиною тарифною сіткою, прив'язаною до мінімальної зарплати.

"Це певні кроки у напрямі справді цивілізованого рівня життя в Україні. Карантин триває, але після серйозної паузи, коли понад два місяці не працювали ні підприємці, ні ФОПи, багато державних підприємств, зараз дуже важливо трішки підтримати людей", - зазначив Зеленський.

Президент звернувся до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова з проханням провести позачергове засідання парламенту 25 серпня, після Дня незалежності України, й закликав народних депутатів підтримати президентський законопроект про збільшення розміру мінімальної заробітної плати.

Епідемія коронавірусу та обмежувальні заходи, пов'язані з недопущенням поширення COVID-19, вдарили по реальних доходах громадян і, як наслідок, призвели до зменшення заощаджень, зазначається в повідомленні.

Голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин зауважив, що в першому півріччі 2020 року заощадження населення скоротилися майже на 6%.

"Підвищення мінімальної заробітної плати так чи інакше підвищить доходи громадян і, відповідно, збільшить можливість заощаджень. Тому підвищення мінімальної заробітної плати навіть до озвученої величини є необхідним і доцільним у цей момент", - зазначив глава Ради НБУ.

"Ініціатива президента є вчасною. Її підтримав уряд і, сподіваюся, підтримає Верховна Рада України", - додав він.

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий зазначив, що профспілки неодноразово порушували перед урядом та роботодавцями питання щодо підвищення рівня мінімальної заробітної платні. За його словами, нинішня інфляція фактично з’їдає доходи, і варто було б підвищити мінімальну зарплату до рівня не нижче 6,5 тис. грн.

Голова ФПУ також зазначив, що, за їхніми підрахунками, фонд оплати праці у структурі витрат на виробництво в Україні є дуже незначним – на рівні 5-8%, тоді як у європейських країнах це 25-30%, тому бізнес має ресурс для підвищення зарплат.

6 серпня Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2020 рік", що передбачає підвищення мінімальної зарплати до 5 тис. грн з 4,723 тис. грн з 1 вересня поточного року.

Європейська Бізнес Асоціація виступила категорично проти президентського законопроекту. "Асоціація наполягає на неприйнятності законопроекту №3963, якщо не буде знижено максимальну величину бази нарахування ЄСВ для запобігання зростанню навантаження на добросовісних платників", - зазначила ЄБА в повідомленні у п'ятницю.

Як пояснила ЄБА, таке рішення збільшить фіскальний тиск на оплату праці та спричинить зростання "тіньових" зарплат.

"Немає сумнівів, що саме добросовісні платники відчують посилений тиск з боку держорганів, який вони здійснюватимуть у спробі компенсувати неминучі податкові втрати, що виникли через зростання тіньового сектора", - наголосила ЄБА.

В асоціації наголосили, що, незважаючи на заклики бізнесу обговорити цю ініціативу, законопроект було внесено без жодних консультацій із підприємницькою спільнотою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

Дуда: Зернова проблема - питання політичне, його має вирішити Брюссель

НАТО засуджує атаку Ірану на Ізраїль і закликає до стримування

Генсек ООН закликав до стриманості та деескалації на Близькому Сході після удару по Ізраїлю

Президент Ізраїлю назвав повітряну атаку Ірану "оголошенням війни"

Саме такі гарантії безпеки потрібні Україні - Порошенко про дії союзників Ізраїлю

ЄС підтвердив прихильність деескалації на Близькому Сході

Порошенко передав FPV-дрони "Пегас" та ремонтну майстерню бійцям штурмового батальйону "Да Вінчі"

Порошенко везе на східний фронт чергові 2 тисячі дронів

Зеленський: Червень - це час, коли буде правильно фактично розпочати переговори про вступ України до Євросоюзу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА