15:00 17.09.2020

Прем'єр Польщі пропонує ЄС створити фонд допомоги Білорусі в 1 млрд євро

2 хв читати
Прем'єр Польщі пропонує ЄС створити фонд допомоги Білорусі в 1 млрд євро

 Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький запропонував Європейському Союзу створити фонд в 1 мільярд євро для стабілізації економіки Білорусі.

Цю ініціативу він озвучив у четвер у Вільнюсі під час зустрічі з литовським колегою Саулюсом Сквернялісом.

"Фонд міг би стати дуже важливим. Важливий, це означає, що в нинішній ситуації він дасть змогу економіці Білорусі відновитися і стати привабливою для інвесторів, щоб білоруська держава знову змогла прийняти нові зобов'язання. Хоча б мільярд євро має бути виділено на цьому етапі", - заявив Моравецький на спільній зі Сквернялісом прес-конференції.

Прем'єр Польщі заявив, що ЄС міг би з цього питання співпрацювати з Міжнародним валютним фондом, окрім того, ЄС міг би ще більше відкрити свій ринок для білоруського бізнесу.

Скверняліс зі свого боку заявив, що ЄС має послати чіткий сигнал про більшу відкритість щодо білорусів, але детально про створення нового фонду не згадував.

"Ми маємо послати чіткий сигнал білорусам на цей розповсюджуваний міф, що без Росії білоруську економіку очікує крах. Нічого такого", - заявив прем'єр Литви.

Скверняліс звернув увагу на те, що обіцяні Росією $1,5 млрд насамперед підуть на рефінансування наявного боргу, а не на стимулювання економіки.

"Ми маємо зробити так, як з іншими країнами Східного партнерства: дозволити людям, які хочуть побачити, працювати, жити і відчути переваги західного демократичної держави. Тоді розпочнуться зміни і в білоруському суспільстві", - наголосив глава литовського уряду.

У своїй спільній заяві прем'єри Литви і Польщі закликали до проведення нових вільних і демократичних виборів президента в Білорусі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА