18:56 28.09.2020

Зеленський закликає ВР швидше затвердити антикорупційну стратегію на 2020-2024 роки

2 хв читати
Зеленський закликає ВР швидше затвердити антикорупційну стратегію на 2020-2024 роки

Президент України Володимир Зеленський провів засідання Національної ради з питань антикорупційної політики, на якому було обговорено проект Антикорупційної стратегії на 2020-2024 роки, повідомляє прес-служба глави держави.

"Антикорупційна стратегія має стати фундаментом протидії корупції. Антикорупційна стратегія – це система заходів, впровадження яких може забезпечити координацію роботи правоохоронних, антикорупційних державних органів на загальнодержавному та місцевому рівнях", - зазначив Зеленський.

Він наголосив, що ця стратегія передбачає конкретні заходи для забезпечення невідворотності покарання за корупційні діяння.

"За результатами засідання Національної ради з питань антикорупційної політики Президент закликав народних депутатів якнайшвидше розглянути законопроект "Про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки", - йдеться в повідомленні.

За словами глави держави, починаючи з 2018 року в Україні відсутній основний стратегічний документ у сфері протидії корупції, який є однією з причин низької ефективності діяльності антикорупційних органів.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль доповів, що 21 вересня Кабінет Міністрів схвалив і подав на розгляд Верховної Ради проект закону "Про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки", яким має бути затверджено Антикорупційну стратегію на 2020-2024 роки. Законопроект №4135 уже зареєстровано у ВР.

"Концептуальними підходами формування антикорупційної політики є поєднання принципів подальшого вдосконалення загальної системи запобігання та протидії корупції й мінімізації корупційних проявів у найбільш пріоритетних з точки зору подолання корупції сферах, зокрема за рахунок проведення реформ в економічній, соціальній, медичній, освітній, правоохоронній сферах. Практично кожна сфера цією стратегією охоплюється", - наголосив прем'єр.

Стратегія містить п'ять головних принципів: оптимізація функцій державних органів та усунення їхнього дублювання, цифрова трансформація та відкриті дані, зручні й законні сервіси, нетерпимість до корупції серед населення, а також забезпечення невідворотності покарання.

Стратегія визначає вісім головних сфер, де необхідні зміни: суд, прокуратура, поліція; державне регулювання економіки; державний та приватний сектори економіки; податки та митниця; будівництво, земля, інфраструктура; сектор оборони; охорона здоров’я, соціальний захист; система запобігання та протидії корупції загалом.

Голова НАЗК Олександр Новіков, який представляв проект стратегії, зазначив, що народні депутати до початку жовтня мають схвалити відповідний законопроект і протягом трьох місяців НАЗК разом з урядом розробить план дій щодо виконання стратегії.

"Після реалізації документа збитки від корупції зменшаться на 200 мільярдів гривень на рік. Це, у свою чергу, сприятиме більшому залученню інвестицій", - ідеться в повідомленні.

"Вже за рік-два кожен громадянин України відчує помітні результати від її впровадження, тобто у грудні 2021 року. Загалом її термін – це п’ять років. На 2025 рік передбачена фінальна оцінка Антикорупційної стратегії", - сказав Новіков.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА