Політика

ЄС наполягає на виконанні Лондоном протоколу щодо Ірландії-Північної Ірландії в рамках Brexit

Вікно можливостей для прийняття оперативних заходів, необхідних для функціонування протоколу стосовно Ірландії-Північної Ірландії до угоди про Brexit, швидко зачиняється, заявив заступник голови Єврокомісії (ЄК) Марош Шефчович.

"Ми вітаємо те, що Велика Британія зараз бере участь у деяких рішеннях спільного комітету, які необхідно прийняти до кінця року для повного виконання протоколу. Але залишається багато складних питань, і позиції Великої Британії далекі від того, що може прийняти ЄС", - сказав Марош Шефчович у понеділок на прес-конференції в Брюсселі після третього засідання спільного комітету ЄС-Велика Британія.

"Тому я повторив, що Сполученому Королівству терміново необхідно прискорити роботу з усіх аспектів протоколу і, зокрема, щодо санітарного та фітосанітарного контролю, пов'язаних з митницею ІТ-систем і реєстрації північно ірландських комерсантів на предмет сплати податку на додану вартість", - продовжив заступник голови ЄК.

Марош Шефчович повідомив, що повторив британській стороні прохання ЄС відкликати спірні частини законопроекту про внутрішній ринок до кінця вересня. "Ми стверджуємо, що, якщо законопроект буде прийнятий в його нинішній формі, то буде являти собою надзвичайно серйозне порушення протоколу як важливої частини угоди про вихід (Великої Британії з ЄС) і міжнародного права", - додав він.

"Угода про вихід повинна виконуватися, а не переглядатися, не кажучи вже про односторонню зміну, ігнорування або відхилення", - наголосив заступник голови Єврокомісії.

За словами Мароша Шефчовича, неможливо переоцінити той факт, що протокол був спеціально розроблений для захисту Угоди Страсної п'ятниці (белфастські угоди 1998 року) і досягнень мирного процесу без жорсткого кордону на острові Ірландія.

"Ми готові активно працювати з Великою Британією з цих питань у найближчі дні і тижні. Я просив, щоб наступне засідання відповідного спеціалізованого комітету відбулося не пізніше початку жовтня", - сказав заступник голови ЄК.

Відповідаючи на питання, він зазначив те, що повна довіра між сторонами буде можлива тільки тоді, коли Велика Британія усуне спірні положення свого законопроекту з внутрішнього ринку. Однак його британський партнер віце-прем'єр Майкл Гоув не розглядає перспективу відкликання спірних положень законопроекту. "Ми вивчаємо, якими є наші можливості піти судовим шляхом", - пояснив заступник голови ЄК.

Марош Шефчович, який курирує в Єврокомісії стратегічне прогнозування ЄС, раніше у вересні вже заявляв про стурбованість Брюсселя британським законопроектом про внутрішній ринок, що не відповідає, як вважають в ЄК, угоді про Brexit.

Після публікації в вересні урядом Великої Британії законопроекту про внутрішній ринок Марош Шефчович зажадав скликання позачергового засідання спільного комітету, щоб британська влада детально пояснила свої наміри і відповіла на побоювання ЄС. Відповідна зустріч Мароша Шефчовича і Гоува відбулася в Лондоні.

В ході дискусії Марош Шефчович заявив, що, якщо законопроект буде прийнятий, це стане надзвичайно серйозним порушенням угоди про Brexit і міжнародного права.

Законопроект про внутрішній ринок Великої Британії стосується митних процедур у Північній Ірландії. У тексті йдеться: "Деякі положення мають силу, незважаючи на невідповідність або несумісність з міжнародним або іншим внутрішнім законодавством".

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ