Політика

Мішель: Виклики стабільності Євросоюзу, зокрема з боку РФ, вимагають стратегічної автономії ЄС

Нестабільна обстановка в світі, що оточує Євросоюз, ставить перед ЄС серед головних питання про європейську стратегічну автономію, заявив голова Європейської ради Шарль Мішель.

"Тому що глобалізований світ сильно змінився з часу закінчення "холодної війни". І тому що навколо нас утворилася дуга нестабільності", - сказав глава Євроради, виступаючи в понеділок відеозв'язком в європейській дослідницькій організації - інституті Брейгеля, що базується в Брюсселі.

"На сході природне і незловмисне розширення європейського демократичного простору було грубо зупинено Росією в Україні. Росія побачила в цьому велику геополітичну небезпеку. Це коштувало Україні частини її території і війни на своєму сході, яка неослабно дестабілізує країну", - продовжив Мішель.

Він додав: "Навіть якщо контекст інший, події в Білорусі ще раз висвічують виклик на східних кордонах Європи".

Подібна обстановка навколо ЄС, за його словами, ставить на порядок денний завдання формування європейської стратегічної автономії, яка повинна стати справою нинішнього покоління Європи.

На думку Мішеля, концепція європейської стратегічної автономії переслідує три мети: стабільність у всіх її різновидах (економічна, соціальна, екологічна, міграційна тощо), Поширення європейських стандартів і норм у світі (безпека продуктів, захист приватного життя, інтернету тощо), просування європейських цінностей, які допомагають будувати більш гуманні та прийнятні для життя людей суспільства.

"Наші цілі амбітні і вимогливі - це мир і процвітання. Саме з цієї причини ми повинні ще більше розвивати всі вимірювання нашої могутності, бути більш послідовними у використанні наших інструментів", - підсумував голова Європейської ради.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ