Політика

Угорщина просить ОБСЄ направити моніторингову місію на Закарпаття

Угорщина просить ОБСЄ направити моніторингову місію на Закарпаття у зв'язку з виниклою там ситуацією, повідомив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

"Після засідання НАТО я розмовляв телефоном зі своїм другом Гентом Какаєм, міністром закордонних справ Албанії, який також нині очолює ОБСЄ. Я попросив його, щоб Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні поїхала на Закарпаття та розслідувала образи на адресу угорської громади", - написав Сійярто.

За його словами, спостерігачі ОБСЄ "будуть проінформовані про те, що сталося", і зв'яжуться з представниками угорців Закарпаття.

Раніше повідомлялося, що Сійярто вважає "неприйнятними" дії Служби безпеки України на Закарпатті, де в понеділок, 30 листопада, пройшли обшуки у функціонерів одного з місцевих благодійних фондів, який підозрюється в діяльності, спрямованій на порушення державного суверенітету України.

У понеділок СБУ провела низку обшуків у рамках розслідування справи про можливе втручання у внутрішні справи України і заподіяння шкоди державній безпеці України через фейкове поширення дії законодавства Угорщини та юрисдикції її державних органів на окремі регіони України.

Крім того, в рамках слідства досліджується можлива державна зрада з боку окремих українських громадських діячів.

За даними СБУ, під час обшуків правоохоронці виявили низку друкованих матеріалів, які популяризують так звану "Велику Угорщину" і створення етнічної автономії в Закарпатті. Також було вилучено комп'ютерну техніку, засоби зв'язку та інші матеріали, які слідчі будуть досліджувати як доказову базу протиправної діяльності фігурантів.

 

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ