Політика

Законопроекти щодо КС і відновлення антикорупційного законодавства ВР зможе підтримати наступного пленарного тижня - нардеп Янченко

Верховна Рада зможе підтримати законопроекти щодо Конституційного Суду (КС) і відновлення антикорупційного законодавства наступного пленарного тижня з 15 грудня, сказала журналістам народний депутат фракції партії "Слуга народу" Галина Янченко

"Найімовірніше, що законопроекти щодо КС і щодо антикорупційного законодавства ухвалюватимуть, але не цього пленарного тижня, а наступного", - сказала вона на брифінгу в парламенті в середу.

Водночас парламентарій зазначила, що на сьогодні законопроект про КС уже в принципі готовий і погоджений між фракціями. Янченко нагадала, що згідно з регламентом, має пройти якийсь час, щоб за необхідності було внесено альтернативні законопроекти, і "знову-таки, проведено інші консультації з Офісом президента, Кабінетом Міністрів і тим самим КС", а також, імовірно, і з міжнародними експертами.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. У своєму рішенні суд резюмує, що законодавець "не дотримувався принципів справедливості і пропорційності як елементів принципу верховенства права", а, отже, ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) КК України суперечить ч. 1 ст. 8 Основного закону України.

З огляду на це президент України Володимир Зеленський увечері 29 жовтня ініціював термінове засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). За підсумками засідання РНБО невідкладно було скликано засідання Кабінету Міністрів України в Офісі президента. Уряд на своєму позачерговому засіданні на виконання рішення РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадян до реєстру декларацій чиновників і забезпечити механізм їх спецперевірки. 30 листопада НАЗК відновило роботу Єдиного державного реєстру електронних декларацій.

Керівник робочої групи з питань законодавчого забезпечення ефективної діяльності у сфері запобігання корупції та вдосконалення законодавчого регулювання окремих аспектів роботи Конституційного Суду, голова комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський (фракція партії "Слуга народу") повідомив, що робоча група Верховної Ради з врегулювання конституційної кризи підготувала до реєстрації три законопроекти.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ