15:14 15.12.2020

На Україну вперше покладено відповідальність за фінансові аспекти роботи Постійного арбітражного суду в Гаазі

2 хв читати
На Україну вперше покладено відповідальність за фінансові аспекти роботи Постійного арбітражного суду в Гаазі

На Україну вперше покладено обов'язки щодо забезпечення фінансової діяльності Постійного арбітражного суду (ПАС), найстарішої у світі судової інституції, розташованої в Гаазі (Нідерланди).

Як розповів в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" обраний 8 грудня на посаду голови Бюджетного комітету ПАС посол України в Королівстві Нідерланди Всеволод Ченцов, до його обов'язків входитиме координація всіх питань, пов'язаних із фінансовими і бюджетними аспектами діяльності ПАС.

"Це передбачає консультації з іншими державами-членами, підготовку відповідних документів, головування на засіданнях комітету. Найбільша частка роботи припадає на другу половину календарного року, коли триває робота над бюджетом на наступний рік", - розповів український дипломат.

Ченцов пояснив, що безпосередньо судових функцій ПАС не здійснює.

"Постійний арбітражний суд - це найстаріша судова установа у світі, яку було засновано у 1899 році. І як не парадоксально, власне судової функції ПАС не здійснює, хоча так може здатися виходячи з назви. Ця установа виступає скоріше платформою, в рамках і з допомогою якої можуть вирішуватися міжнародні спори", - повідомив посол.

За його словами, для розгляду конкретних справ створюються арбітражні суди в складі трьох-п'яти арбітрів.

"ПАС при цьому виконує роль секретаріату у відповідному провадженні, а також може надавати послуги з призначення арбітрів", - пояснив Ченцов.

Український дипломат нагадав, що й Україна скористалася послугами ПАС, і сьогодні на розгляді двох арбітражних трибуналів під егідою ПАС перебувають дві справи за позовами України проти РФ.

"Це справа щодо прав прибережної держави в Чорному, Азовському морях і Керченській протоці та справа щодо захоплення трьох українських військових кораблів і членів екіпажу. Обидві справи розглядають відповідно до Конвенції ООН з морського права", - уточнив новообраний голова Бюджетного комітету ПАС.

Крім того, послугами ПАС активно користуються українські компанії, зокрема в рамках подолання наслідків російської агресії.

"Цих справ декілька, і вони перебувають на різних стадіях розгляду", - додав він.

Відповідаючи на запитання, чи є в його розпорядженні як голови Бюджетного комітету важелі впливу на рішення українських справ, Ченцов сказав: "Тут йдеться не про вплив. Наша участь у роботі органів ПАС, як і участь всіх держав-членів, а їх наразі 122, являє собою частину процесу управління установою. ПАС є саме платформою, яка дає можливості для вирішення спорів, а не судом у традиційному розумінні, і питання забезпечення функціонування цієї платформи відокремлені від проваджень, які відбуваються під її егідою. в рамках головування ми бачимо свою місію саме в тому, щоб сприяти ефективному функціонуванню цієї авторитетної установи".

З моменту створення цієї посади Україна є першою серед держав Східної Європи, яка головуватиме в комітеті.

 

Фото - Софія Шовікова

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА