Політика

Рада ЄС: Дискусія про сертифікати вакцинації ще тільки на самому початку

Поки немає умов для введення сертифікатів вакцинації проти коронавірусної інфекції, це питання вимагає глибокого обговорення на рівні Євросоюзу, заявила держсекретар з європейських справ головуючої в Раді ЄС Португалії Ана Паула Закаріаш.

"Є ціла низка невизначеностей, які належить з'ясувати. Ми не знаємо, як вірус мутує, ми не знаємо, який рівень ефективності вакцин. Нині здається, що з вакцинами все йде добре, і ми сподіваємося, що досягнемо хороших результатів завдяки вакцинації. Але що стосується сертифікатів, дебати про них повинні тривати", - сказала Закаріаш у понеділок на прес-конференції за підсумками неформальної відеонаради міністрів країн ЄС у європейських справах.

"Сертифікати, дійсно, можуть довести, що ви вакциновані, але потім постає таке питання: що робити з цим доказом? Для чого він? У вас є сертифікат, це означає, що ви вакциновані. І це все. Тобто треба вирішити, що дозволить вам робити цей сертифікат вакцинації. І чи буде цей сертифікат визнаватися на європейському рівні", - продовжила португальський держсекретар.

За її словами, є ще ціла серія питань, які треба продовжувати обговорювати. Вона наголосила на важливості збереження свободи пересування людей і функціонування Шенгенської зони. Для вільного пересування громадян потрібно, вважає Закаріаш, перш за все, взаємне визнання тестів. "І, може, в майбутньому, коли у нас буде сертифікат вакцинації, він, можливо, теж виявиться корисним для цього", - припустила держсекретар.

"Те, як буде видаватися сертифікат, і його визнання - все це ще залишається предметом дискусії ... Залишається ще чимало питань для обговорення цієї теми, щоб урахувати всі аспекти, на яких наголошують держави-члени: наприклад, конфіденційність даних, можливі нерівності , які може створити такий процес (видачі сертифікатів - ІФ). Ми дійсно тільки на самому початку цієї дискусії", - переконана Закаріаш.

Заступник голови Єврокомісії Марош Шефчович, який брав участь у прес-конференції, вважає нині найбільш важливим і корисним напрямом роботи збір і накопичення даних, щоб на їх основі оцінити ефективність вакцин і процесу вакцинації. Для цього потрібно, щоб усі відповідні дані збиралися в цифровому вигляді з дотриманням їх конфіденційності і щоб Європейське агентство лікарських засобів і Європейський центр профілактики та контролю захворювань могли скористатися ними для проведення адекватних досліджень.

"І вже після цього постане питання, з якою метою використовувати сертифікати вакцинації", - сказав єврокомісар.

Він пояснив, що вакцинація повинна відбуватися на добровільній основі, будуть люди, які не зможуть вакцинуватися з медичних причин, будуть інші, які не захочуть вакцинуватися. "І, як наслідок, ми повинні оточити себе усіма необхідними пересторогами, щоб не створити базу для дискримінаційного підходу і не обмежити права тих, хто не хоче або не може вакцинуватися. Але про це поговоримо пізніше", - продовжив Марош Шефчович.

"Ймовірно, для подорожей електронний сертифікат вакцинації буде необхідний. Вірніше, треба буде пред'являти або сертифікат вакцинації, або негативний тест ПЛР. Але це питання на завтра. Зараз ми повинні переконатися в наявності всіх необхідних даних, які можна використовувати з медичною метою. А питання про сертифікати буде детально обговорюватися пізніше. І наразі ми повинні бути впевнені, що маємо технічні можливості, необхідну платформу для обробки такого типу даних", - зазначив заступник голови Єврокомісії.

Він наполягав, що дискусія про призначення таких сертифікатів повинна тривати і її стартовим постулатом, попередньою умовою повинна бути гарантія рівного і справедливого ставлення до всіх громадян.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ