Політика

"Батьківщина" оспорюватиме в КС закон, завдяки якому Вітренко отримав усі повноваження віце-прем'єра, - Тимошенко

Фракція "Батьківщина" не голосувала за пропоновані президентом України Володимиром Зеленським зміни до закону про державну службу, які фактично були покликані "довічно" призначити Юрія Вітренка в.о. першого віце-прем'єра з повним спектром повноважень, заявила лідерка партії Юлія Тимошенко.

"Юрій Вітренко - це корупціонер високого рівня. За висновком державного аудиту, очолюючи НАК "Нафтогаз" п'ять років, вивів із країни 225 млрд грн корупційних угод. Він сам собі виписав премії на 170 млн грн і переказав ці гроші на свої рахунки за те, що завалив роботу "Нафтогазу". Проте президент двічі просував цього корупціонера на посаду першого віце-прем'єра - міністра енергетики. Двічі Верховна Рада не підтримувала цього рішення. І тоді президент усупереч Конституції України вирішив внести законопроект, яким без узгодження з Верховною Радою призначає Вітренка виконувачем обов'язків довічно з повним спектром повноважень", - обурилася Тимошенко під час виступу з трибуни парламенту у вівторок, повідомляє прес-служба "Батьківщини".

На думку політика, таке рішення президента суперечить не лише Конституції, а і європейській практиці, свідчить про початок великої корупції в уряді України.

"Замість того, щоб порушити проти Вітренка кримінальну справу, згадаємо "весна прийде - саджати будемо", його саджають на посаду першого віце-прем'єра. Ця людина матиме повний спектр повноважень для того, щоб здійснювати свої корупційні дії, як він це робив і в попередні роки. Зараз поіменно видно, хто є спільником у тому, щоб повертати корупціонерів до влади. А ми йдемо до Конституційного суду й голосуємо проти", - зазначила Тимошенко.

Як повідомлялося, Верховна Рада підтримала з пропозиціями президента України Володимира Зеленського закон про відновлення проведення конкурсів на посади державної служби, призупинені через пов'язаний із COVID-19 карантин, і про продовження терміну повноважень обов'язків міністрів (на сьогодні - в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко).

Відповідне рішення підтримали 267 народних депутатів на позачерговому пленарному засіданні парламенту у вівторок.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ