Політика

Президент Естонії заявила, що всі школярі країни зобов'язані вчитися естонською мовою

Президент Естонії Керсті Кальюлайд (Kersti Kaljulaid) заявила, що "співвітчизники з іншими культурними коренями" повинні отримувати знання в школах з естонською мовою навчання.

"Нам, естонцям, потрібна тверда впевненість, що з усіма, хто ходив тут до школи ми можемо говорити естонською. Ми повинні бути впевнені, що у кожного, хто осів тут, незалежно від того, приїхав він давно або недавно, є можливість і навіть обов'язок відправити свою дитину в школу з естонською мовою навчання", - заявила Кальюлайд у середу на урочистому засіданні на честь 103-ї річниці незалежності держави.

У розділі мови, присвяченому "співвітчизникам з іншим культурним корінням і рідною мовою", вона сказала, що виховане у них "національне почуття дає і можливість відчувати гордість за свою країну, за її приналежність до сім'ї народів, які цінують демократію і свободу і поважають права людини".

Президент вважає, що це дозволить їм "виступити на міжнародній арені проти кривдників інших і залучити своїх партнерів і союзників на підтримку народів Грузії, України або Білорусі. Звернути увагу на ситуацію з правами людини в Росії, Китаї і М’янмі".

Кальюлайд додала: "Сьогодні нашій культурі, мові і звичаям не загрожує якась велика зовнішня сила. Від Москви нас захищають Сили оборони Естонії і НАТО. ЄС - це союз національних держав, в якому цінується розмаїття мов і культур".

У середині січня в парламенті Естонії партія Реформ, яка виступає за ліквідацію освіти російською мовою, і партія Центру, яка раніше виступала за збереження російських шкіл, у рамках переговорів про майбутню правлячу коаліцію домовилися приступити до підготовки переведення шкіл естонською мовою навчання.

"Ми домовилися, що вся програма буде орієнтована в напрямку естономовної освіти. Почати потрібно з нижнього ступеня, з дитячих садів, потім рухатися крок за кроком до завершення гімназійної освіти", - сказала глава делегації реформістів Кая Каллас (Kaja Kallas.

Вона зазначила, що конкретних термінів повного переведення освіти естонською мовою поки не встановлено, оскільки майбутня коаліція має пробути при владі тільки два роки, до парламентських виборів 2023 року. Починати передбачається зі складання програми перекладу, виділення додаткових коштів на підготовку вчителів, навчальних посібників. Все це повинно бути готове до початку розробки бюджетної стратегії.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ