10:57 19.05.2021

Андрій Аксьонов склав присягу у Раді під вигуки "Ганьба" і блокування трибуни опозицією

3 хв читати

Народний депутат Андрій Аксьонов, обраний на проміжних виборах в окрузі №50, склав присягу у Верховній Раді.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", водночас під час пленарного засідання представники опозиції заблокували трибуну і супроводжували вигуками "Ганьба" процес складання Аксьоновим присяги.

Перед цим перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук зібрав керівників депутатських фракцій і груп на коротку нараду з цього приводу, після чого повідомив, що напередодні уточнив в апарату парламенту, чи немає яких-небудь юридичних підстав, що перешкоджають присязі Аксьонова.

З причини відсутності таких, Стефанчук надав слово Аксьонову. Водночас, з огляду на блокування трибуни парламенту членами опозиційних фракцій і деякими позафракційними депутатами, перший віце-спікер запропонував новому парламентарію скласти присягу з місця.

Крім того, заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк звернулася до Служби безпеки України з проханням надати офіційне роз'яснення з приводу можливої наявності в Аксьонова громадянства Російської Федерації.

Як повідомлялося, 28 березня 2021 року в одномандатних виборчих округах №50 у Донецькій області й №87 в Івано-Франківській області відбулися проміжні вибори до Верховної Ради, участь у яких брали 32 кандидати.

Згідно з результатами електронної обробки 100% протоколів, на 50-му окрузі переміг представник політичної партії "Порядок" Андрій Аксьонов, набравши 65,46% голосів виборців.

Водночас представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Денис Казанський на своїй сторінці у Facebook зазначив, що Аксьонов у 2014 році, будучи селищним головою Добропілля, нібито сприяв організації "референдуму" про самовизначення "Донецької народної республіки".

На підтвердження цього в мережі оприлюднено відео, датоване 12 травня 2014 року, де "шанувальники "ДНР" із сусідніх містечок дякують Аксьонову за те, що він організував "референдум".

За даними Казанського, в Аксьонова також подвійне громадянство - України та Російської Федерації, що підтверджується й інформацією з бази даних Федеральної податкової служби РФ.

Пізніше перший заступник голови парламенту Стефанчук заявив, що ЦВК і ВР матимуть відреагувати у разі підтвердження Службою безпеки України інформації про наявність громадянства Російської Федерації в Аксьонова, а також факту його причетності до організації в Добропіллі "референдуму" про самовизначення "Донецької народної республіки".

Крім того, в травні 2018 року прокуратура Донецької області спільно з СБУ в Донецькій і Луганській областях повідомили Аксьонову про підозру в службовому підробленні (ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу), підробленні та використанні документів (ч. 4 ст. 358 КК), присвоєнні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (чч. 2,3 ст. 191 КК).

За даними слідства, Аксьонов здійснював такі дії задля незаконного відвідування тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим. Краматорський міський суд 29 січня 2019 року обрав Аксьонову нічний домашній арешт на два місяці як запобіжний захід.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА