Політика

Наразі у роботі вісім напрямів секторальних переговорів із Євросоюзом - Шмигаль на нараді у Зеленського

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що наразі у роботі уряду передбачено вісім напрямів секторальних переговорів із Європейським Союзом, які стали можливими завдяки здобуттю Україною статусу держави-кандидата в ЄС.

Зокрема, йдеться про приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту (NCTS) - так званого митного безвізу. Наприкінці червня в онлайн-форматі відбулася фінальна оціночна місія готовності України до приєднання до NCTS, яка надала позитивний висновок. Очікується ухвалення відповідного закону у другому читанні.

Ще одним напрямом є підготовка до укладення Угоди про лібералізацію автомобільних перевезень, що має відбутися найближчими днями. Завдяки цьому дозволи на транспортні перевезення для українських компаній не будуть потрібні.

Як зазначив Шмигаль, важливим є також створення спільного простору роумінгу між Україною та ЄС. Це означає, що українці не платитимуть за роумінг у країнах Європейського Союзу, а громадяни ЄС не платитимуть за роумінг в Україні.

Крім того, триває підготовка до приєднання України до єдиної зони платежів у євро без комісії, що буде відчутним для українських громадян і всередині країни, і за кордоном.

Глава уряду також наголосив на значенні інтеграції енергосистеми України з енергомережею континентальної Європи, особливо в контексті розширення експорту, для чого вже отримано відповідний висновок.

Важливим є і укладення угоди про так званий промисловий безвіз для відкриття взаємного доступу на ринки промислової продукції, інтеграція України в цифровий ринок ЄС, приєднання до всіх ініціатив європейського "зеленого курсу".

Як повідомляє пресслужба глави держави, у вівторок під головуванням президента України Володимира Зеленського відбулася нарада щодо підготовки України до майбутнього членства в Європейському Союзі після набуття статусу кандидата в члени ЄС.

У зустрічі також взяли участь керівник Офісу президента Андрій Єрмак та його заступники, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, народні депутати та урядовці, керівники правоохоронних та судових органів влади.

Як зазначив Зеленський, мають бути чітко окреслені завдання для всіх гілок влади, щоб оперативно рухатися у напрямку набуття повноправного членства в ЄС. Він також обговорив із учасниками наради законопроєкти щодо європейської та євроатлантичної інтеграції України, визначені як пріоритетні на 2022 рік.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ