Пресконференції

Україні потрібно вивчити терапевтичні властивості канабіноїдів - думка

Київ. 15 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Україні необхідно розпочати дослідження терапевтичного властивості препаратів на основі канабісу, як цього вимагає Стратегія державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року.

Таку думку на прес-конференції в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" висловив прес-аташе Маршу Свободи за реформу державної політики щодо наркотиків Тарас Ратушний.

"Нам відомо, що цей пункт вже внесено до проекту плану заходів Кабінету Міністрів України щодо реалізації державної стратегії, але цей план заходів досі не затверджено", - сказав він.

Т.Ратушний наголосив, що на сьогодні деякі українські вчені, які займаються цим питанням, здійснюють дослідження можливостей застосування канабіноїдів у медичних цілях за межами країни.

Він також заявив про необхідність вивчення Міністерством охорони здоров'я України ситуації з потребою українських пацієнтів у медичних препаратах на основі канабісу та підготовки відповідного звіту.

"Таку роботу вперше в історії України необхідно і доведеться зробити, щоб розуміти кількість людей, які потребують ефективного лікування і які не отримують його сьогодні через бюрократичні заборони та норми чинного законодавства", - сказав він.

Відповідне дослідження може стати основою для внесення змін до законодавчих актів щодо вживання препаратів на основі канабіноїдів тяжкохворими пацієнтами.

За словами Т.Ратушного, в Україні на сьогодні таких налічується близько 2 млн осіб. Водночас ці дані неточні, і саме цим обґрунтовується необхідність вивчення МОЗ потреби у відповідних препаратах. Серед пацієнтів, яким препарати на основі канабісу могли б покращити якість життя, - онковорі, ВІЛ/СНІД-інфіковані, епілептики, люди з ДЦП.

У свою чергу, члени пацієнтських організацій, зокрема, Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ (Мережа ЛЖВ), організації "Афіна. Жінки проти раку" наголосили на необхідності законодавчого врегулювання застосування препаратів на основі канабісу паліативними пацієнтами.

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ