Пресконференції

Нардеп Деркач оприлюднив факти тиску посольства США на правоохоронні органи України і можливих корупційних дій Джо та Гантера Байденів

Київ. 9 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Народний депутат України Андрій Деркач, ініціатор кримінальної справи про втручання у вибори США, оприлюднив документи, з яких випливає, що перший заступник директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Гізо Углава протягом кількох років надавав посольству США в Києві інформацію, яка негативно вплинула на хід подій в Україні та США.

На прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу він оприлюднив отримані від журналістів-розслідувачів документи, серед яких листування між працівниками НАБУ та представниками дипломатичних місій іноземних держав у рамках кримінального провадження, відкритого за статтею 111 КК України (державна зрада). Зокрема, документи, які має нардеп, свідчать про те, що Углава через свою помічницю Поліну Чиж передавав посольству США інформацію, яка, за його словами, є важливою частиною "пазлу" втручання у вибори в США та міжнародної корупції.

За словами Деркача, ці документи він уже передав до Державного бюро розслідувань (ДБР) і Генпрокуратури України. Парламентар також ініціював створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради і подав до суду клопотання про відновлення розслідування щодо втручання у вибори в США шляхом розголошення досудового слідства.

"Як свідчать матеріали листування, неодноразово, починаючи з 14 липня 2017 року з електронної поштової скриньки помічниці першого заступника НАБУ Гізо Углави Поліни Чиж на адресу фахівця з правових питань програми боротьби з корупцією департаменту юстиції США Посольства США в Україні Ганни Ємельянової пересилалися переліки кримінальних проваджень, якими займаються детективи НАБУ", - сказав Деркач.

Деркач оприлюднив листа, в якому працівниця НАБУ Поліна Чиж отримала вказівку від працівниці посольства США Ганни Ємельянової надати інформацію у справі екс-міністра екології та власника Burisma Group Миколи Злочевського.

Народний депутат також оприлюднив суми коштів, які було перераховано представникам Burisma Group, серед яких фігурує і Гантер Байден. Згідно з документами, загалом на користь Гантера Байдена, Александра Квасневського, Алана Аптера і Девона Арчера Burisma виплатила не менше ніж $16,5 млн.

При цьому Деркач стверджує, що міжнародна корупція такого масштабу не могла відбуватися без участі п'ятого президента України Петра Порошенка.

"Ми бачимо, в який конфлікт потрапила нова влада України завдяки діяльності попереднього президента Порошенка. Я хочу наголосити, що я практично упевнений, і не лише я, а й багато журналістів, що відповідальність за ту ситуацію, в якій опинилася Україна, персонально несе Петер Порошенко - за втягування України у втручання у вибори президента в США, за величезну кількість корупційних скандалів і міжнародної корупції, яка не могла відбуватися без його контролю або участі", - сказав нардеп Андрій Деркач на прес-конференції.

"Через дії колишнього президента України Петра Порошенка новий президент України Володимир Зеленський виявився втягнутим у скандал із втручанням у вибори президента США і в те, що Україну звинувачують у міжнародній корупції", - вважає Деркач.

Деркач також оприлюднив документи, як він стверджує, незаконного збору НАБУ особистих даних щодо колишнього генпрокурора Віктора Шокіна та його сім'ї.

Як зазначено в прес-релізі, "з 2016 року Поліна Чиж направляла на електронну пошту Гізо Углави документи з темою: "Текст для бесіди з працівниками ФБР щодо чорної бухгалтерії Партії регіонів". З документів, за його словами, випливає збирання даних стосовно колишнього генпрокурора Віктора Шокіна та його дружини.

Як зазначено в прес-релізі, Деркач ініціював відсторонення помічниці першого заступника директора НАБУ Гізо Углави Поліни Чиж від обов'язків на час слідства.

Деркач також зазначив, що подав до суду клопотання про відновлення справи щодо втручання у вибори США шляхом розголошування даних досудового слідства, що стосуються "синхронізації протиправних дій НАБУ, міжнародної корупційної діяльності з президентською кампанією в США в 2016 році". Розгляд позову відбудеться 21 жовтня.

"За результатами мого звернення в 2017 році було зареєстровано кримінальне провадження. 28 січня цього року старший слідчий Головного слідчого управління Генпрокуратури ухвалив постанову про закриття цього кримінального провадження. Наразі цю постанову оскаржуємо в цивільному порядку, розгляд справи призначено на 21 жовтня в Печерському суді", - пояснив Деркач.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ