09:27 19.04.2018

Негативне ставлення до урядових реформ об’єднало українців

3 хв читати

У середу, 18 квітня 2018 року, відбулося представлення громадської організації "ЛІГА ВИБОРЦІВ" отриманих у рамках моніторингу даних соціологічного дослідження на тему "Ставлення громадян України до медичної, пенсійної та інших реформ".

Метою дослідження було виявлення ставлення українців до актуальних реформ в державі: аналіз та порівняння.

Завдання дослідження:

- визначити ставлення громадян до актуальних реформ в Україні – освітньої, медичної, земельної, пенсійної тощо;

- виявити рівень розуміння головних тез поточних реформ громадянами України;

- актуалізувати громадське обговорення змісту поточних реформ в Україні.

Метод дослідження:

Соціологічне дослідження проводилося з 2 по 6 березня 2018 року, його метою було виявити ставлення українців до актуальних реформ у державі, визначити розуміння населення поточних реформ. Метод – особисте інтерв’ю.

Було опитано 2 тисячі респондентів віком старше 18 років, похибка – 2,19%. Опитування було проведене по всій території України за винятком тимчасово окупованої території Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей.

Половина опитаних (50,3%) зазначили, що жодна з реформ, що проводить уряд, не вплине позитивно на стан українського суспільства. Серед всіх опитаних лише 12,8% підтримали освітню реформу, 8,8% - медичну; 5,8% - пенсійну та 3,9% - земельну. Частка тих, хто не визначився з відповіддю, склала 17,4%, що, на думку соціолога Анни Падалки, свідчить про низький рівень обізнаності громадян сутністю актуальних реформ.

Макрорегіональний зріз відповідей респондентів щодо позитивного впливу реформ на стан українського суспільства показав, що серед всіх варіантів відповідей лише 35,0% жителів західних регіонів обрали "Жодна з перерахованих реформ". В той час, коли на Сході України кількість тих, хто не підтримує жодну з поточних реформ, зафіксована на рівні 56,7%.

Загальний соціально-демографічний аналіз розподілу відповідей респондентів на запитання: "Яка з реформ, що проводить уряд, на вашу думку, найбільш позитивно вплине на стан українського суспільства?" виявив, що респонденти, які проживають у сільській місцевості, в більшій мірі, ніж жителі міст, не підтримують актуальні реформи (51,8% та 49,5% відповідно).

За результатами дослідження молодь віком 18 – 25 років (17,9%) підтримують освітню реформу, що в порівнянні зі ставленням інших вікових груп респондентів є найбільш високим результатом. Найкатегоричнішими виявилися люди віком 36 – 45 років. Серед них 53,8% не підтримують жодну із пропонованих у опитуванні реформ. Показовим стало те, що представники всіх освітніх рівнів від базово-середньої до повної вищої освіти в тій чи іншій мірі також не підтримують жодну з реформ.

Дані зафіксували, що 31,3% опитаних категорично проти проведення медичної реформи в їх регіоні, яка передбачає створення госпітальних округів та перепрофілювання лікарень. Сумарно кількість тих, хто не підтримує дану реформу, склала 59,5%. Розподіл відповідей за макрорегіонами показав, що на Заході повністю підтримують медичну реформу 14,9%, що є найбільшим рівнем підтримки по країні. Найменш було визначено прихильників медичної реформи на Сході – 37,3%. Серед тих, хто підтримує медичну реформу, виділяється молодь віком 18 – 25 років. 27,0% заявили, що скоріше її підтримують. Протилежної думки дотримуються більшість пенсіонерів, вікова група 66+ років - 41,5%.

Розподіл відповідей респондентів на питання "Як ви вважаєте, чи доцільне для країни було введення мораторію на продаж землі?" демонструє наступну ситуацію. Так, варіант "Повністю доцільно" обрали 30,4%, "Скоріш доцільно" - 27,2%. Таким чином, більше 50% опитаних висловили свою підтримку мораторію на продаж землі. Більшість прихильників цієї позиції - 39,7%, проживає на Сході країни. А противники - на Півночі, 13,4%.

Зауважимо, що розподіл відповідей на це питання свідчить, що респонденти всіх вікових категорій переважно обирали варіант "Скоріш доцільно, ніж ні".

Таким чином, підбиваючи підсумки результатів соціологічного дослідження, зазначимо, що в суспільстві спостерігається єднання навколо невіри у позитивний вплив на стан суспільства запропонованих реформ, а саме медичної, земельної, пенсійної та освітньої тощо.

*"ЛІГА ВИБОРЦІВ" - Всеукраїнська громадська організація, заснована в квітні 2017 року. Головою правління є народний депутат України V, VI скликань Юлія Ковалевська.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА