16:44 25.04.2018

На Вінниччині відбулася VI Міжнародна науково-практична конференція, присвячена життю та творчості Василя Стуса

4 хв читати

На Вінниччині понад 100 учених з більш як 20 наукових інституцій та ВНЗ України взяли участь у VI Міжнародній науково-практичній конференції, присвяченій життю та творчості Василя Стуса

У п’ятницю, 20 квітня, за ініціативи Донецького національного університету імені Василя Стуса та за підтримки обласної державної адміністрації відбулась VI Міжнародна науково-практична конференція «Василь Стус: життя, ідеологія, творчість, соціополітичний і літературний контекст».

До участі у конференції долучились заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Крученюк, головний редактор Всеукраїнської щоденної газети «День» Лариса Івшина та понад 100 учених з більш як 20 наукових інституцій та вищих навчальних закладів України.

Упродовж двох днів, 20–21 квітня, учасники конференції обговорювали питання філософсько-світоглядних основ творчості Василя Стуса, розглянули художню творчість і громадську діяльність видатного письменника, зокрема її вплив на формування руху національного опору.

На початку конференції Олександр Крученюк запевнив, що керівництво області підтримуватиме ініціативи, що єднають Вінницю і Донецьк, а також зауважив, що адміністрація завжди відкрита до діалогу з «нашим Донецьким університетом»

«Саме на Вінниччині і Донеччині переплелися дві долі: переміщеного університету і його геніального випускника Василя Стуса. У ювілейний для Василя рік Донецький національний університет ініціював низку заходів, присвячених його постаті, – зазначив ректор Донецького національного університету імені Василя Стуса Роман Гринюк. – На сьогоднішню конференцію зібралися науковці, які представлять свої наукові доробки і напрацювання. Долучаться і викладачі нашого університету, які підготували наукові праці, дві книги. Перша «Василь Стус: відлуння і наближення» вийшла друком за підтримки Вінницької облдержадміністрації, а друга «З когорти великих: Василь Стус в історії університету» буде презентована 18 травня у День науки. Впевнений, це найменше, що може зробити університетська родина для Василя Стуса, чиє ім’я зобов’язує і орієнтує на нові здобутки».

Модератор конференції, завідувач кафедри теорії та історії української і світової літератури ДонНУ Віра Просалова нагадала присутнім, що газета «День» була однією із перших, хто підтримав студентську ініціативу присвоєння імені Василя Стуса Донецькому національному університету ще у 2008 році. Більше семи років «День» тривав руку на пульсі цієї ідеї. І коли виш, через всім відомі трагічні події, змушений був переїхати на Вінниччину – «День» першим підставив плече підтримки та допомоги, і першим привітав з присвоєнням імені Василя Стуса. «І викладачі, і студенти пам’ятають про це і дякують «Дню» та персонально Ларисі Івшиній за міцну дружбу», – резюмувала Віра Просалова.

Серед учасників конференції був присутній і син поета, генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус. Він презентував учасникам зібрання віртуальний музей Василя Стуса, який запрацював минулого року. В експозиції представлені рукописи, особисті речі, фотографії, а також аудіозаписи виступів поета, його листи до друзів та мистецькі інтерпретації різних творів.

«Музей – це проект, над наповненням якого на громадських засадах працюю я та двоє моїх колег, – розповів Дмитро Стус. – Він орієнтований на сучасне молоде покоління, яке не читає, але сприймає через візуал. Ми вже маємо 120 відвідувачів за півроку і півтори тисячі тих, хто постійно стежить за сторінкою музею у «Фейсбук». Відвідати його можна у будь-якому куточку світу. Музей складається з чотирьох періодів: «Життя Василя Стуса», «Контекст світовий», «Контекст український» і «Літературна спадщина». Тобто ми намагаємося показувати не просто, про що писав Стус, а що в той час відбулося у світі, що відбувалося в світовій літературі актуальне для нього, що він читав і якими речами цікавився. Головна мета музею – зачепити емоційну складову, адже просто викласти матеріали і сказати, що Стус великий, – нічого не зміниться, треба пояснювати і трактувати».

За підсумками роботи конференції учасники планують підготувати звернення до Міністерства освіти та науки України, органів управління освітою з пропозицією підтримати проведення подібних конференцій на різних рівнях державних інституцій. Окрім цього, учасники очікують на систематичну підтримку проведення подібних наукових форумів, які відбуватимуться щонайменше один раз на п’ять років.

По завершенню другого дня конференції учасники віддали шану хвилиною мовчання Василю Стус та поклали квіти до пам’ятника поету на однойменній площі. Завершилася конференція вражаючою виставою «Птах душі» у виконанні колективу школярів творчої студії «Альянс» з м. Краматорська Донецької області.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА