14:46 04.05.2018

"Волиньгаз" планує удвічі збільшити інвестиції в газові мережі

3 хв читати

За останні 10 років ПАТ "Волиньгаз" за діючими договорами господарського відання спрямувала більше 55 млн грн. інвестиційних коштів на забезпечення стабільного газопостачання регіону. В 2018 році компанія планує збільшити інвестиції в газові мережі до більше ніж 100 млн. грн. Це майже вдвічі більше, ніж за останнє десятиріччя.

Із 2013 по 2017 рр. "Волиньгаз" інвестувало в державні мережі майже 49 млн грн. Ці гроші направлялись на модернізацію газових мереж відповідно до діючих договорів господарського відання. Тільки в цьому році "Волиньгаз" планує направити близько 16 млн грн. в якості інвестиції на потреби газопроводів, що знаходяться в державній власності.

Упродовж останніх п`яти років фахівці ПАТ "Волиньгаз", за рахунок коштів компанії замінено та модернізовано 256 газорозподільчих та шафових газорегуляторних пунктів і відремонтовано 95 будівель ГРП на суму загальну суму 35 млн грн. Заміна устаткування дозволила зменшити витрати на обслуговування ГРП, адже морально застарілі газові споруди потребують частих перевірок та постійної заміни комплектуючих. Ще 20 км державних газорозподільних мереж замінено за рахунок власних коштів ПАТ "Волиньгаз".

На заміну та модернізацію 217 вже існуючих об`єктів електрохімічного захисту було витрачено майже 8 млн грн. Сучасні станції відрізняються від попередніх своєю компактністю і можливістю автоматичної підтримки заданих параметрів по захисту газопроводу від корозії, що особливо важливо в умовах збільшення щільності забудови населених пунктів. Крім того, нове обладнання зменшує споживання електричної енергії в середньому на 50% на кожному об`єкті. І головне – застосування катодного захисту продовжує термін служби газопроводів ще на 30 років.

 "Аби виконувати нашу основну функцію безперебійної доставки газу споживачам, ми маємо інвестувати значно більше коштів в газорозподільну мережу, аніж передбачено діючим тарифом. А якщо говорити про повну модернізацію мереж і споруд та гарантію безпеки потрібно щонайменше 5 років поспіль вкладати по 100 млн грн., – зауважив технічний директор "Волиньгазу" Павло Козюк. – Натомість держава, через застосування плати за оренду мереж, намагається стягнути з облгазів додаткові кошти. При цьому не враховує, що будь які видатки мають передбачатися в тарифі, що неминуче призведе до збільшення фінансового навантаження на споживачів".

У середньому половина коштів інвестпрограми, що фінансується за рахунок ПАТ "Волиньгаз", йде на ключові напрямки роботи – заміну зношених та аварійних ділянок газопроводів та технічне переоснащення газорегуляторних пунктів.

Зважаючи на те, що на Волині близько 2 тис. км газових мереж експлуатуються понад 25 років і понад 444,2 км газових мереж – більше 40 років та вичерпали амортизаційний термін, тому, починаючи з 2012 року, компанія переглянула стратегію розвитку та модернізації ГРМ. Існуюча методика формування тарифу на розподіл газу дозволяє інвестувати лише той мінімум, що дає змогу лише підтримувати мережі в робочому стані для стабільного газопостачання області.

У 2018 році "Волиньгаз" подав на розгляд Нацкомісії проект плану розвитку мереж регіону на суму понад 100 млн грн., що вшестеро більше аніж в 2017 році. 55% капіталовкладень передбачені саме на модернізацію газорозподільної системи Волині. Перегляд тарифу у бік збільшення та його затвердження держрегулятором, дасть змогу утримувати в належному стані газопроводи та підвищити рівень їх надійності, а також надавати клієнтам якісні послуги і створювати нові сервіси.

За додатковою інформацією звертайтеся до

фахівця зв’язків з громадськістю та пресою

Оксани Швець

Тел. 067 40 31 719

E-mail [email protected]

Веб-сайт: http://vl.104.ua

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА