13:12 05.05.2018

На Вінниччині успішно реалізовується інвестиційний проект по вирощуванню волоського горіха

3 хв читати

Саме тут, на території Яришівської та Кремінської сільських  рад, ТОВ «УКРАЇНСЬКИЙ  ВОЛОСЬКИЙ  ГОРІХ» успішно реалізує інвестиційний  проект  по вирощуванню  горіхів. Проект започаткований у 2015 році, його проектна  потужність  970 гектарів, що дає можливість  створити 60 додаткових  постійних робочих  місць. Кошторисна вартість  218 мільйонів гривень. 

«Вінниччина є провідним регіоном України по виробництву продукції садівництва, її переробки та вирощування посадкового матеріалу. В структурі виробництва валової продукції сільського господарства плодово-ягідна продукція займає 3,2%. Протягом останніх років в Україні інтенсивно розвивається галузь горіхівництва. Кожен рік в Україні збирається понад 100 тис. тонн волоських горіхів. З них 6 тис. тонн дає Вінниччина. Дві третини цього врожаю спрямовується на експорт» - відзначив голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. За його словами якість українських земель, клімат вважаються найкращими для вирощування горіхових дерев, тому наші горіхи за якістю кращі у порівнянні з тими, які вирощують в Америці чи Китаї.

Наразі закупівельна ціна на українські горіхи є низькою через відсутність повноцінних промислових насаджень, коли партії формуються неоднорідні, більшість горіхів  збирається або в присадибних господарствах або ж по лісосмугах. У зв’язку з цим даний проект для області є надзвичайно актуальним та перспективним. 

На сьогодні саджанці волоського  горіха  іноземної селекції висаджені на площі 710 гектарів. Обсяг освоєних інвестицій  227 мільйонів гривень. З початку року  освоєно 2,5 мільйони. В рамках проекту відновлюється зрошувальна  система, що знаходиться на території  Яришівської та Кремінської  сільських рад. Розроблена  проектно-кошторисна документація  вартістю 240  тис. грн., вартість  відновлення системи становитиме  понад 4 мільйони гривень. Вже відновлені насосні станції, електролінії та трансформаторні  підстанції, центральні  магістралі. Облаштовано  понад двох  кілометри нової внутрішньогосподарської  зрошувальної системи. Полив  буде здійснюватись на площі 710 гектарів. 

Договори укладені з 439 пайщиками п’яти сільських рад, ставка орендної плати з 2018 року становитиме 12,5% від нормативно грошової оцінки нижчезазначених сільських рад. 

Наразі площа горіхових садів області перевищила 2 тис. гектарів, з яких 1000 га в плодоносному віці, а урожайність у минулому році досягла 60 ц/га. Витрати на виробництво значно нижчі, ніж інших плодових культур. Горіхи можна легко зберігати і транспортувати, не маючи спеціальних приміщень та транспорту. 

Довідка: Вінниччина є провідним регіоном України по виробництву продукції садівництва, її переробки та вирощування посадкового матеріалу. В структурі виробництва валової продукції сільського господарства плодово-ягідна продукція займає 3,2%. Площа продуктивних багаторічних насаджень в усіх категоріях господарств складає 24,9 тис. га, В 2017 році  площа багаторічних насаджень збільшилась на 527 гектарів.

Зростає частка площ високоінтенсивних садів. У 2017 році вона досягла  3,3 %, що складає  8175 гектарів. Валовий збір плодоягідної продукції по всіх категоріях господарств в 2017 році склав 23,3 тис. тонн.

В області атестовано 7 розсадників. Найбільші з них ТОВ «Пфаннер-Бар» Барського району, де на площі 36,9 га вирощується 580 тис. штук саджанців яблуні та 300 тис. штук суниці; ФГ «Господар С» Вінницького району; ТОВ «Декоплант» Літинського району та ряд інших підприємств. Загалом область виробляє понад 730 тис. штук плодових саджанців, 960 тис. штук кущових ягідників, понад 7 млн. штук розсади суниці, що дає можливість забезпечити область власним садивним матеріалом та реалізовувати його  за межі області.

Кращими  підприємствами області в 2017 році були ТОВ «Міжлісся»

Барського району;  ПАТ «Дружба-ВМ» Тульчинського р-ну; СТОВ «Агро-Еталон» с. Тростянець,Тиврівського р-ну; ПП «Дари садів» Могилів-Подільського р-ну та ряд інших.

Господарством надається допомога у вирішенні соціально побутових питань тим територіальним громадам,  на  території  яких  здійснюється  господарська  діяльність. У 2017 році    допомоги надано на суму   86 тис. грн., з  початку  2018 року – 12 тис. грн. 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА