09:19 10.05.2018

Конституційний Суд України – це суд над законами, тому ми готові протистояти будь-якому органу влади, який порушує нашу Конституцію - голова КСУ С.Шевчук

2 хв читати

Про це Голова Конституційного Суду України заявив під час відкритої зустрічі в Одесі 7 травня, яка була організована за ініціативою Громадянського центром правових ініціатив та Одеського відділення Асоціації правників України. Модератором зустрічі виступила Катерина Одарченко – експерт Інститутудемократії та розвитку "Polita". Участь у зустрічі взяли більше 200 осіб, - юристи, студенти, підприємці, науковці та громадські діячі.

Головним завданням Конституційного Суду України є гарантування захисту Конституції, яка є основоположною цінністю українського суспільства, а не механізмом в руках Президента, влади чи олігархічних груп. "Я, як голова КСУ та інші діючі судді стоїмо на сторожі конституційних прав людини. Конституційний Суд України – це суд над законами, тому ми готові протистояти будь-якому органу влади, який порушує Нашу Конституцію," – заявив Станіслав Шевчук.

Під час зустрічі підприємницями було озвучено проблему неконституційності механізмів оподаткування. Голова КСУ Станіслав Шевчук з цього приводу заявив, що КСУ відрізняється від інших державних інститутів, адже являє собою гаранта законності та справедливості. Тому Суд готовий розглядати конституційні скарги підприємців та вступати в прямий діалог з представниками всіх громадських об’єднань, права та свободи яких порушуються.

На питання адвокатів щодо постійних та системних порушень прав людини в Україні,  Станіслав Шевчук зазначив, що КСУ зайняв жорстку позицію щодо неякісної законотворчої роботи Верховної Ради і виступає на захист громадян, а нещодавно прийняте рішення щодо неконституційності частини 6 статті 216 КПК України, відповідно до якої злочини на території пенітенціарних органів повинні розслідувати новоутворені слідчі органи цієї служби є тільки початком роботи в цьому векторі.

Коментуючи останнє рішення КСУ про неконституційність закону про референдум, Станіслав Шевчук заявив, що “Референдум -  це форма безпосереднього народовладдя, яка здійснюється на основі конституційних норм та принципів, а закон який був прийняти за часі Януковича загрожував використанням цього механізму для маніпулювання та узурпації влади”.

Голова КСУ, повідомив, що продовжить зустрічі такого формату задля відновлення довіри громадян до судової системи та сприяння інформованості населення щодо їх прав, особливо шляхом конституційної скарги.

Фото заходу за посилання: https://goo.gl/3Q6Ktf     

Джерело: https://www.facebook.com/go.gcpi/posts/2066638100221551    

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА