14:45 12.06.2018

Оператор ГТС в 17 разів завищив заборгованість Харківміськгаза за свої послуги балансування

3 хв читати

"Укртрансгаз" як оператор ГТС намагається через суд стягнути з ПАТ "Харківміськгаз" 3,4 млрд грн за газ, якій був спожитий підприємствами теплової енергетики Харкова. До цього часу оператор ГТС не надав газорозподільній компанії підтверджену інформацію, хто був постачальником цього газу. За даними "Харківміськгазу", борг за послуги балансування перед "Укртрансгазом" складає 194 млн грн.

 

ПАТ "Харківміськгаз" 4 червня  2018 року отримав від ПрАТ "Укртрансгаз" судовий позов на суму 3,4 млрд грн. Цю суму складає начебто заборгованість "Харківміськгазу" за отримані послуги балансування (2,7 млрд грн), а також штрафні санкції (понад 0,6 млрд грн). За даними "Харківміськгазу", реальна та документально підтверджена заборгованість компанії  перед Оператором ГТС складає 194 млн грн.

Фактично "Укртрансгаз" в судовому порядку намагається стягнути з "Харківміськгазу" вартість газу, який був поставлений і спожитий підприємствами теплової енергетики впродовж минулих опалювальних періодів в 2016-2018 роках. Згідно доручення уряду, саме НАК "Нафтогаз України" є єдиним постачальником газу для ТКЕ. Але до сьогодні оператор ГТС не надав "Харківміськгазу" інформацію, хто був постачальником цього газу.

Проблема виникла через те, що впродовж двох опалювальних сезонів НАК "Нафтогаз України" не підписує із підприємствами ТКЕ Харкова акти приймання-передачі на фактично спожитий ними газ. Без підписання таких актів газ не враховується як поставлений від НАК, тож "Укртрансгаз" має віднести (збалансувати) ці обсяги оператору ГРМ. Однак причина відмови НАК підписувати акти зовсім не у відсутності ресурсу газу, для чого власне й існує процедура балансування, а у великих боргах підприємств ТКЕ. По суті мова йде не про балансування ГТС, а "балансуванні" боргами, іншими словами НАК "Нафтогаз України" намагається перекласти ці борги на інших суб’єктів  господарювання.

Ще один аспект – "Укртрансгаз" завищує вартість газу для ТКЕ, видаючи його як газ закуплений для послуг балансування. Вартість газу для послуг балансування від "Укртрансгаз" більше ніж в два рази перевищує ціну газу, що встановлена урядом для ТКЕ. Це призводить до утворення штучних боргів, які використовуються "Укртрансгазом" та НАК "Нафтогаз України" для створення тиску на  газорозподільні компанії.

"Ми бачимо, що дії "Укртрансгазу" скоординовані із материнською компанією  - Нафтогазом. Видаючи нам як небаланс ті обсяги природного газу, які насправді спожили підприємства теплокомуненерго, група Нафтогаз змушує купувати у неї обсяги природного газу за ціною, яка вдвічі більша від встановленою урядом та отримувати надприбутки", - сказав комерційний директор "Харківміськгазу" Антон Яворовський.

 

Довідка: постановою Кабінету Міністрів України № 758 від 1 жовтня 2015 р., № 187 від 22.03.2017 на НАК "Нафтогаз України" покладено обов’язки постачати природний газ виробникам теплової енергії для потреб населення за цінами, визначеними відповідно до Положень про покладення спеціальних обов'язків (ПСО), на підставі договору постачання природного газу.

Постанова НКРЕКП від 24 квітня 2017 року зобов’язує НАК "Нафтогаз України" врегульовувати небаланси, які стосуються споживання без номінації, з компаніями виробниками тепла. НАК "Нафтогаз України" та ПрАТ "Укртрансгаз" намагались оскаржити прийняття постанови НКРЕКП через суд, але Київський апеляційний адміністративний суд відхилив цю апеляцію.

ПАТ "Харківміськгаз" - підприємство, яке здійснює розподіл газу на території міста Харкова. Протяжність розподільчих, ввідних,  внутрішних газопроводів та газопроводів-вводів складає більше 8 тисяч кілометрів, щорічний обсяг транспортування природного газу складає 1,4 мільярдів кубічних метрів. ПАТ "Харківміськгаз" забезпечує природним газом понад 500 тис. домоволодіньта понад 3,5 тис. промислове підприємство, організацій, установ. Найбільшими промисловими споживачами ПАТ "Харківміськгаз" є: ПАТ "Харківський плитковий завод", ДП "завод ім. В.О. Малишева", ДП Харківський машинобудівний завод "ФЕД".  У компанії працює близько 1600 чоловік.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА