11:07 19.06.2018

Трансжири мають зникнути до 2023?

4 хв читати

Всесвітня організація охорони здоров'я прагне усунути штучні транс-жири від глобального харчування та має поетапну стратегію щодо того, як це зробити до 2023 року.

Photo by: Stan Dalone

Незважаючи на те, що важко уявити собі наше життя без смаженої курятини, картоплі фрі, піци, хот-догів, чіпсів, цукерок та солодких безалкогольних напоїв, всі ми знаємо, що їх наслідки для нашого здоров'я далеко не позитивні. Саме тому, популярність здорового способу життя продовжує рости в цьому році, і він обіцяє стати ще більш різноманітним з новими тенденціями та політикою, що вже в процесі розробки. Все частіше ми можемо помітити зелені соки, здорові перекуси або ланчбокси зі здоровими обідами в в руках прихильників ЗСЖ, серед яких багато і відомих людей, таких як актори Блейк Лайвлі і Колін Фаррелл, боєць UFC Джон Джонс, професійні гравці в покер Деніел Негреану та Джефф Гросс, та навіть цілі бейсбольні команди (Washington Wizards, США).

Транс жири вважаються багатьма лікарями найгіршим типом жиру, який вживає людина. На відміну від інших дієтичних жирів, транс-жир, який також називають транс-жирними кислотами, підвищує рівень ЛПНЩ ("поганого") холестерину і знижує ваш ЛПВЩ ("хороший") холестерин. У понеділок ВООЗ розпочала ініціативу під назвою REPLACE (Заміна), яка надасть настанови всім країнами щодо того, як усунути штучні транс-жири з їжі, що, можливо, призведе до їх ліквідації в усьому світі. "Ця ініціатива спрямована на те, щоб допомогти країнам розробити законодавства, спрямовані на усунення транс-жирів", - повідомив д-р Франческо Бранка, директор департаменту харчування здоров'я та розвитку ВООЗ у Женеві, Швейцарія.

Photo by: Michael Wurm Jr for Shari's Berries

Штучні транс-жири, або транс-жирні кислоти, виготовляються, коли рослинна олія твердіє в процесі гідрування. Ці гідрогенізовані жири можуть бути використані в смаженій їжі, закусочних або хлібобулочних виробах, а також у продуктах, таких як маргарин, вершки для кави та готові до використання глазурі. Вони не псуються так швидко, як інші жири, але вони можуть мати деякі шкідливі наслідки для здоров'я, серед яких підвищення рівня "поганого" холестерину ЛПНЩ та збільшення ризику серцевих захворювань, інсульту та діабету 2 типу. Бранка зазначив, що є країни, де ризик особливо високий. У країнах Південної Азії вони існує дуже високий ризик розвитку серцевих захворювань та надмірного споживання транс-жирів.

В групі ризику знаходяться і деякі країни Латинської Америки, але вони вже вживають заходів. Мексика була однією з країн, де споживання було дуже високим. В Південній Африці виникли проблеми, але потім було запроваджене відповідне законодавство. Схожі процеси проходять і в країнах Близького Сходу, але інформація поки що досить обмежена. "Транс жири" відіграють певну роль у харчовій промисловості", - говорить Крістофер Гарднер, директор відділу дослідження харчових продуктів в Стенфордському дослідницькому центрі профілактики та професор медицини Стенфордського університету, який не бере участі в новій ініціативі ВООЗ.

Наприклад, "вони допомагають зберегти глазур на вершині кексу і не дозволяють їй стікати з нього. Коли транс жири видаляються з харчової системи, компанії не перестають робити кекси, а знаходять іншу форму насиченого жиру або жиру, який має властивості насичених жирів", - додав він. "Цей інший жир може бути трохи кориснішим, ніж транс-жир. Проте будь-який з жирів, які прийдуть на зміну транс жирам не перетворять нездорову їжу в здорову." Загалом, ліквідація промислових транс жирів може запобігти мільйонам хронічних захворювань у всьому світі. Проте для переваг, пов'язаних із суспільним здоров'ям, ВООЗ не має спроможностей дотримання законодавства, тому дії повинні бути здійснені національними та місцевими органами влади, але керівні принципи та настанови ВООЗ викликають довіру у всьому світі.

"Харчова промисловість не є монолітною. Деякі галузі промисловості позбулися транс жирів, коли з'ясувалося, що це шкідливо, але інші галузі промисловості, напевно, можуть опиратися, якщо вони юридично не змушені видаляти транс-жир зі своїх продуктів", зазначив Д-р Вальтер Віллетт, професор епідеміології та харчування Гарвардської Школи громадського здоров'я і професор медицини Гарвардської медичної школи, який не був залучений до ініціативи ВООЗ. Вчений з впевненістю додав, що в майбутньому промисловий транс жир буде ліквідовано.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА