15:10 01.08.2018

Україні слід посилювати суб’єктність, щоб повернути Донбас на вигідних для себе умовах, - підсумки круглого столу

3 хв читати

31 липня 2018 року в «Укрінформі» відбувся круглий стіл «Донбас в «проекті Україна»: що пропонують політики на виборах», у якому взяли участь політологи, соціологи, економісти, представники волонтерських та громадських організацій.

Ініціатором події виступило ГО «Re:Старт», яке, спираючись на принципи сталого розвитку, займається проблемами реінтеграції ВПО.

Модерував дискусію виконавчий директор Центру соціальних досліджень «Софія» Володимир Лупацій.

Хоча у порядку денному було заявлене питання про висвітлення конфлікту на сході у передвиборчих програмах, учасники круглого столу переважно говорили про бачення майбутнього Донбасу після його деокупації.

Це невипадково. Як зазначила співзасновниця ГО «Re:Старт» Оксана Чепіжко, посилаючись на зустрічі з переселенцями у регіонах, людьми затребувано системне бачення політики реінтеграції, адже ця політика безпосереднім чином стосується їхнього життя.

За словами Володимира Лупація, якими б не були конкретні сценарії, реінтеграція має бути безпечною. «Нам необхідно обрати ті темпи та методи, які не посилюватимуть протистояння всередині суспільства», - уточнив експерт.

В’ячеслав Ліхачов з ГО «Восток-SOS» вважає, що реінтеграція неможлива без повернення переселенцям їх прав у повному обсязі. Поки цього не станеться, населення звільнених територій «не почуватиме себе повноцінною частиною України».

В’ячеслав Ригованов, експерт ГО «Платформа соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій «Єдиний координаційний центр», стверджує: жителям окупованих територій, які ідентифікують себе з Україною, просто нема куди виїхати, тож найкращим внеском у реінтеграцію стане створення стартових майданчиків для бізнесу ВПО.

На думку політичних експертів, для успішної реінтеграції Донбасу Україні слід посилювати свою суб’єктність.

Як зазначив співзасновник Українського інституту майбутнього, політолог Юрій Романенко, ключове питання полягає у тому, на яких умовах нам можуть повернути ОРДЛО. Якщо ми самі не сформуємо сценарій такого повернення, нам його просто нав’яжуть ззовні. За словами Романенка, 50-60% ВПО не хочуть повертатися додому, отже, «не ясно, з ким ми будемо відновлювати Донбас, за які кошти і по якій моделі».

Політолог Кирило Сазонов висловився ще радикальніше: надто швидка реінтеграція стане загрозою для України. Наша економіка вже адаптувалася до відсутності Донбасу, звідти виїхала найбільш продуктивна частина населення, а ті, хто залишилися, все більше маргіналізуються.

Політолог Олексій Якубін, навпаки, вважає, що деіндустріалізація «відсталого» Донбасу - це шанс почати все з нуля.

Деякі учасники дискусії наполягали на тому, що питання реінтеграції Донбасу потрібно розглядати у ширшому геополітичному контексті.

Так, соціолог Дмитро Громаков підкреслив, що конфлікт на сході України - це трігер для «перезавантаження» європейської системи безпеки.

Директор Інституту глобальних трансформацій Олексій Семеній погодився з тим, що сьогодні у міжнародній політиці «зникли майже всі правила», але, скориставшись цим вакуумом, Україна може запропонувати власне бачення.

На круглому столі також обговорювалося питання: що таке Донбас для України – території або люди? Усі погодилися з тим, що боротися потрібно «за розум і серця», але інформаційна політика на державному рівні фактично провалена. Жителі ОРДЛО перебувають під впливом російської пропаганди.

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик зазначив, що після деокупації Донбас має пройти через певний «карантин», під час якого не будуть проводитися ані вибори, ані референдуми.

«Люди частково інфіковані сепаратизмом – такою була тактика Москви, коли вона всіма силами тягнула місцевих в «ополчення». Отже, потрібна дезінтоксикація або навіть «щеплення», - резюмував політолог.

«Якщо ми будемо пропонувати Донбасу виключно «зачистки» та «карантин», люди скажуть, що вони не хочуть мати нічого спільного з Україною», - опонував Денис Савченко з ГО «Восток-SOS».

Гострота дискусії підтвердила, що вироблення конкретних стратегій повернення Донбасу залишається вкрай актуальним завданням.

Але, як зауважив експерт ГО «Слово і діло» Валентин Гладких, політики вважають це питання токсичним, тому як раз уникають будь-якої конкретики.

У передвиборчий період навряд чи буде досягнутий внутрішньополітичний консенсус. На думку співзасновниці ГО «Re:Старт» Катерини Назимко, сьогодні важливо, щоб політики принаймні визначили «червоні лінії» і не порушували їх заради отримання додаткової електоральної підтримки.

У будь-якому разі дискусія триватиме. Адже, за словами Володимира Лупація, «щоб реінтегрувати Донбас, потрібно реінтегрувати Україну».  

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

Катування на окупованих територіях України: The Reckoning Project подав позов в Аргентині

Інтернет магазин пружин – підбір пружин за розмірами, каталог пружин з розмірами, продаж пружин

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА