08:51 07.08.2018

За перше півріччя ПАТ "Миколаївгаз" отримав збиток 80,2 млн. гривень

3 хв читати

Діяльність ПАТ "Миколаївгаз" з доставки газу споживачам продовжує залишатися збитковою. За перше півріччя 2018 року компанія отримала збиток у розмірі 80,2 млн гривень. Збитки підприємства за підсумками 2017 року – 94,9 млн гривень. Якщо тенденція не зміниться, до кінця року цей показник зросте до 200 млн гривень і збільшиться в два рази у порівнянні з минулим роком.

Основною причиною збитковості є невідповідність фактичних витрат підприємства закладеним у тарифі. Встановлений НКРЕКП тариф на розподіл газу не покриває обґрунтованих витрат оператора ГРМ та не переглядався останні кілька років. Тільки впродовж 2018 року ПАТ "Миколаївгаз" двічі зверталося до держрегулятора із заявами щодо необхідності терміново вирішити питання з перегляду тарифу. Але, нажаль, ці звернення залишились без розгляду.

Найбільш гострою проблемою є різниця в вартості газу для технологічних потреб. Діючим тарифом для ПАТ "Миколаївгаз" передбачено, що компанія закуповуватиме на ринку газ для виробничо-технологічних потреб за ціною 5900 грн./тис. куб. м (без ПДВ). Фактична середньозважена ціна природного газу за 1 півріччя 2018 року склала вже 10659 грн./тис. куб. м (без ПДВ).

Зараз більше половини всієї тарифної виручки направляється на придбання газу, необхідного для доставки споживачам. З урахуванням того, що ціна газу продовжує зростати, тільки ця стаття витрат у 2018 році принесе компанії збитки у розмірі 147,5 млн гривень.

Дуже актуальним для підприємства є питання середньої заробітної плати, яка складає 5 815 гривень. Сьогодні в ПАТ "Миколаївгаз" вона майже вдвічі нижча за середньомісячну зарплату працівників промисловості по Миколаївської області. Внаслідок чого з початку року з компанії вже звільнилось 139 висококваліфікованих працівників.

Продовжують зростати й інші статті витрат, пов’язаних з діяльністю компанії. Дуже стрімко підвищується вартість паливно-мастильних матеріалів, матеріалів для експлуатаційних та аварійних служб, послуг та робіт сторонніх організацій тощо.

Накопичений збиток  ПАТ "Миколаївгаз" за останні три роки склав 175,6 млн гривень (без очікуваних збитків по 2018 року). Таким чином, закликаємо НКРЕКП України затвердити беззбитковий тариф і компенсувати понесені компанією збитки.

Довідка про компанію:

ПАТ "Миколаївгаз" - єдина на території Миколаївської області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. Підприємство експлуатує 8,7 тис. км газопроводів. Щорічний обсяг розподілу природного газу складає близько 500 млн. куб. м газу.

Загальний рівень газифікації Миколаївській області - 72%. ПАТ "Миколаївгаз" забезпечує природним газом 8 міст, 14 селищ міського типу та 313 сіл області.

Клієнтами компанії є понад 347 тис. сімей Миколаївської області, а також 6,3 тис. підприємств, установ і організацій, найбільші з яких - аграрне підприємство "Нібулон", молочна компанія "Лакталіс", Вознесенський шкіряний завод "Возко", Чорноморський суднобудівний завод, Миколаївський комбінат хлібопродуктів та інші.

ПАТ "Миколаївгаз" входить в десятку кращих платників податків області. Щорічно підприємство перераховує до бюджетів різних рівнів близько 50 млн. гривень.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА