14:56 09.08.2018

За півроку збитки "Хмельницькгазу" зросли у півтора рази

2 хв читати

Перше півріччя 2018 року ПАТ "Хмельницькгаз" завершив із збитками 71,9 млн грн. За весь минулий рік збитки компанії становили  46,2 млн грн.

 Збитки діяльності з доставки газу зростають через неадекватність встановлених державним регулятором - НКРЕКП тарифів на розподіл газу. Тариф для "Хмельницькгазу"  не покриває обґрунтованих витрат газорозподільної компанії.  Найбільшою проблемою є різниця у вартості газу для технологічних потреб.

"Тарифом, встановленим НКРЕКП для ПАТ "Хмельницькгаз" передбачено, що компанія купуватиме на ринку газ для виробничо-технологічних та власних потреб за ціною   5958,67 грн./тис. куб. м. (без ПДВ). При цьому, якщо  у 2017 році фактична середньорічна ціна складала   8033,68   грн./тис. куб.  м. (без ПДВ), то вже за п’ять місяців поточного року середньомісячна ціна  становить  10864,14 грн./тис. куб.  м. (без ПДВ)", - зауважує фінансовий директор Олександр Храпицький.  З урахуванням того, що витрати на придбання газу для технологічних потреб складають 44,3 % від всієї тарифної виручки, ця різниця в ціні стала головною причиною отримання збитків.

Водночас, продовжують зростати інші статті витрат, пов’язані з діяльністю компанії. Наприклад, вартість паливно-мастильних  та інших матеріалів, необхідних,  в першу чергу, для роботи аварійно-диспетчерської служби ПАТ "Хмельницькгаз" та інших служб, з початку року зросла на 5  %, а за минулий рік - на  16 %.

Наслідками такої тарифної політики для газової компанії є борги перед постачальниками технологічного газу, дефіцит  фінансування на виконання першочергових експлуатаційних завдань та значний відтік кваліфікованих спеціалістів.

Наразі  дисбаланси за минулі періоди можуть бути усунуті виключно за рахунок встановлення в тарифі компенсацій збитків попередніх періодів в розмірі 190 млн.грн.

Державний регулятор НКРЕКП не змінював  тариф для "Хмельницькгазу" з початку 2017  року. Компанія неодноразово проводила відкриті слухання щодо перегляду тарифу на розподіл газу та надавала розрахунки економічно обґрунтованих витрат. Однак,  звернення не враховані у нинішньому тарифі, що не дозволяє  навіть підняти мінімальні зарплати працівникам. Тож задля повноцінного функціонування, підприємство сподівається на затвердження НКРЕКП беззбиткового тарифу та компенсації понесених збитків.

ПАТ "Хмельницькгаз" здійснює розподіл природного газу на території Хмельницької області (крім м. Шепетівки та Шепетівського району) усім категоріям споживачів. Щорічні обсяги транспортування складають близько 700 млн.м.куб. природного газу. ПАТ "Хмельницькгаз" забезпечує природним газом понад 400 тис. домоволодінь Хмельниччини. Загальний рівень газифікації області складає більше 80%, протяжність газових мереж – більш як 17 тис.км. Підприємство є одним з найбільших роботодавців та платників податків області, що надає гарантовані робочі місця 2 тисячам працівників, стабільно входить до п’ятірки найбільших та сумлінних платників податків Хмельниччини. До бюджетів усіх рівнів ПАТ "Хмельницькгаз" у 2017 році сплатив понад 95 млн.грн.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА