07:16 13.08.2018

Збитки "Харківміськгазу" виросли більш ніж в 4 рази

3 хв читати

За шість місяців 2018 року ПАТ "Харківміськгаз" отримало збиток 24,8 млн. грн. Збитки компанії за підсумками минулого року склали 5,8 млн. грн.

Основною причиною фінансових втрат "Харківміськгазу" є занижений тариф, який НКРЕКП практично не змінює з 2015 року і який не покриває обґрунтованих витрат оператора ГРС. Витрати "Харківміськгаз" на закупівлю природного газу для виробничо-технологічних потреб покриваються тарифом лише на 62%.

Найбільшою проблемою тарифу є занижена ціна газу для технологічних потреб.

"Через те, що встановлений НКРЕКП тариф не покриває економічно обґрунтованих витрат "Харківміськгазу", витрати компанії перевищили тарифну виручку. Наприклад, тарифом для ПАТ "Харківміськгаз" передбачено, що компанія буде закуповувати на ринку газ для виробничо-технологічних потреб за ціною 7500 гривень / тис. куб. м (з урахуванням ПДВ). Фактично компанія в поточному році отримує природний газ за середньою ціною 12836 гривень / тис. куб. м (з урахуванням ПДВ) ", - пояснила фінансовий директор "Харківміськгазу" Оксана Кремса.

У разі, якщо ціна на технологічний газ буде продовжуваті рости, збитки компании до кінця року перевищать 50 млн. грн.

У 2018 році зросли і інші статті витрат, пов'язані з діяльністю компанії. Наприклад, вартість паливно - мастильних матеріалів, необхідних для роботи експлуатаційних служб "Харківміськгаз" в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла більш ніж на 20%. При цьому обсяг використаного палива залишився практично незмінним.

Аналогічна ситуація складається і з наданням безкоштовних послуг клієнтам компанії. Виходячи з кількості індивідуальних лічильників, які потребують перевірки, "Харківміськгазу" щорічно необхідно 4,5 млн. грн., а в тарифі на ці цілі передбачено лише 1,2 млн. грн.

Заробітна плата в ПАТ "Харківміськгаз" залишається на 20% нижче від середньої заробітної плати по енергетичній галузі Харківської області. З початку року через низький рівень оплати праці з компанії звільнилися понад 120 висококваліфікованих робітників, що ставить під загрозу забезпечення безаварійного газопостачання. Така ситуація буде посилюватись далі, якщо НКРЕКП не прийме рішення про перегляд тарифу для ПАТ "Харківміськгаз".

Нагадаємо, 14 червня 2018 р НКРЕКП затвердила Тимчасову методику розрахунку тарифів на розподіл, виходячи з обсягів розподіленого газу. Протягом минулого року і рік поточного ПАТ "Харківміськгаз" чотири рази проводило відкриті слухання щодо перегляду тарифу на послуги розподілу газу. Компанія закликала НКРЕКП затвердити беззбитковий тариф і компенсувати понесені облгазом збитки.

 

Довідка. ПАТ "Харківміськгаз" - підприємство, яке здійснює розподіл газу на території міста Харкова. Протяжність розподільчих, ввідних,  внутрішних газопроводів та газопроводів-вводів складає більше 8 тисяч кілометрів, щорічний обсяг транспортування природного газу складає 1,4 мільярдів кубічних метрів. ПАТ "Харківміськгаз" забезпечує природним газом понад 500 тис. домоволодіньта понад 3,5 тис. промислове підприємство, організацій, установ. Найбільшими промисловими споживачами ПАТ "Харківміськгаз" є: ПАТ "Харківський плитковий завод", ДП "завод    ім. В.О. Малишева", ДП Харківський машинобудівний завод "ФЕД".  У компанії працює близько 1600 чоловік.

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА