14:23 08.10.2018

ПАТ "Дніпропетровськгаз": Розроблена "Укртрансгазом" платформа добового балансування ненадійна та вразлива

2 хв читати

В розробленій "Укртрансгазом" платформі добового балансування було виявлено суттєві вади, що не дозволило розпочати її впровадження з 1 жовтня. Інформаційна платформа є ненадійною, інформація, яка передається учасниками ринку до системи, не захищена електронним цифровим підписом, що може свідчити про маніпуляції з інформацією.  

Відсутність електронного  підпису ставить  під загрозу захист персональних даних споживачів України, захищенність та збереження переданих даних, їх повноту, коректність та достовірність. Крім того, фахівці ПАТ "Дніпропетровськгаз" відзначають, що в інформаційній платформі відсутні сертифікація та експертний висновок про криптографічний захист на програмний комплекс від Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

"На етапі тестування платформи добового балансування, що розробило "Укртрансгаз", наші спеціалісти виявили ряд недоліків та суттєвих порушень у системі, що робить неможливим запуск системи сьогодні. У свою чергу ПАТ "Дніпропетровськгаз" повністю готове до впровадження добового балансування на ринку природного газу", - говорить комерційний директор ПАТ "Дніпропетровськгаз" Віталій Косенко.

Дані на інформплатформі постійно змінюються та коригуються без будь-яких попереджень та повідомлень, а функціонал не  відповідає вимогам Кодексів газотранспортної системи та газорозподільних мереж. ПАТ "Дніпропетровськгаз" неодноразово звертався як до НКРЕКП, так і до "Укртрансгазу" і повідомляв про усі виявлені вади

ПАТ "Дніпропетровськгаз" має досвід впровадження добового балансування ринку природного газу на рівні операторів ГРМ. Для того, щоб працювати з цим програмним забезпеченням в штатному режимі, потрібне якісне навантажувальне тестування платформи, що дозволило б виявити спроможність  або неспроможність системи  забезпечити одночасну роботу великої кількості осіб в он-лайн режимі із величезним обсягом даних. Згідно з Кодексом ГТС тестування платформи  повинно тривати три місяці. Однак, "Укртрансгазом" досі не визначені терміни проведення навчання і тестування  та наповнення функціоналу інформаційної платформи.

Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ "Дніпропетровськгаз" є розподіл природного газу споживачам Дніпропетровської області. На сьогодні рівень газифікації регіону становить 89%. Природний газ отримують майже 600 тисяч сімей та 2,3 тис. підприємств, установ і організацій. Компанія посідає друге місце з розподілу природного газу серед підприємств нафтогазової галузі України. Обсяги розподілу складають близько 1,7 мільярдів кубометрів газу на рік. ПАТ "Дніпропетровськгаз" - одне з найбільших платників податків у Дніпропетровській області. Щорічно до бюджетів усіх рівнів компанія перераховує більше 200 мільйонів гривень податків і зборів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА