11:20 10.10.2018

Власники житла отримали право вільно обирати підрядників для обслуговування газових приладів - ПАТ «Чернігівгаз»

3 хв читати

З наступного року власники житла зможуть замовити послугу з технічного обcлуговування внутрішньобудинкової мережі у будь-якій компанії, що має ліцензію на даний вид робіт. Дотепер на території Чернігівського регіону ці роботи виконувало виключно ПАТ «Чернігівгаз».

За новими правилами відповідальність за безпечне газоспоживання і утримання мереж та приладів в належному стані покладається на власників, балансоутримувачів або орендарів житла. Мешканцям будинків потрібно буде самостійно обрати компанію для виконання комплексу робіт. Переведення даного виду робіт з монопольних в ринкову площину зобов`язує Закон України «Про житлово-комунальні послуги» і Кодекс газорозподільних систем.

Перелік робіт та їх вартість обумовлюються договором, що укладається між споживачами газу і підрядною організацією. Вона має спеціалізуватись на даному виді послуг і мати дозвіл Держслужби з питань праці на виконання газонебезпечних робіт та навчений персонал. Законом запропоновано декілька моделей співпраці – колективний, індивідуальний договір та для різних категорій споживачів.

«Наразі газова компанія знаходиться в перехідному періоді. Ми повідомили всіх балансоутримувачів та управителів будинків про розірвання попередніх угод. Втім, з укладанням нових є затримки, адже відповідальні міністерства поки що не розробили ані порядку проведення обслуговування, ані переліку послуг, - повідомив технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович. - Але все одно господарям житла треба бути готовими до того, що відповідальність за безпеку газоспоживання в своїх оселях тепер повністю покладено на них».

Відповідно до Наказу Міненерго №190 витрати на виконання робіт з технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем газопостачання включаються до складу видатків на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, у разі якщо співвласники не доручили виконання цих робіт іншій особі.

ПАТ «Чернігівгаз» залишається відповідальним за надійну та безпечну експлуатацію розподільних газових мереж до межі балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін. Детальна інформація щодо газифікованого обєкта та розподілення зон відповідальності визначається в спеціальному акті, затвердженому Кодексом ГРМ. Цей акт є невід'ємною частиною Типового договору розподілу природного газу для всіх без винятку споживачів газу.

Також за оператором ГРМ залишається право обмеження газопостачання на об’єкт у разі не забезпечення власником будинку технічного обслуговування газових приладів, тобто – у разі відсутності у нього відповідного договору.

Слід зазначити, що за 9 місяців 2018 року фахівці «Чернігівгазу» перевірили майже 124 тис. домогосподарств. З них у 8,6 тис було виявлено несанкціоноване втручання в газове обладнання або мережу, що стало підставою до відключення порушників від газопостачання. Загалом було усунуто 12 тис витоків газу.

У травні поточного року Наказом Міненерго №250 був скасований Наказ ДАКХ «Укргаз» від 30 липня 1997 р., що регламентував проведення робіт з планово-технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж, і покладав цей обов`язок виключно на Операторів ГРМ.

Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 13,8 тисяч км газопроводів.

Нашими споживачами є понад 356 тисяч сімей, близько 2,5 тисяч підприємств та установ Чернігівської області. Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, ПАТ «Облтеплокомуненерго», ТОВ «Земля і воля», Остерська КЕЧ, НіжинТеплоМережі, ПАТ «Линовицький цукровий к-т», КП ТКЕ Прилукитепловодопостачання.

Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА