16:42 11.10.2018

Платформа добового балансування УТГ не може забезпечити нормальну роботу ринку газу - ПАТ "Чернівцігаз"

2 хв читати

У розробленій "Укртрансгазом" платформі добового балансування були виявлені істотні недоліки, що не дозволило розпочати її впровадження. Інформаційна платформа відображає змінені та недостовірні дані, які не відповідають фактичним значенням.

Ще в листопаді 2017 року ПАТ "Чернівцігаз", на вимогу постанови НКРЕКП, направило "Укратрансгазу" електронну базу ЕІС-кодів споживачів блакитного палива в Чернівецькій області, підписану електронний цифровим підписом. Газорозподільне підприємство, щоразу, після оновлення даних про кількість споживачів, інформувало про це АТ "Укртрансгаз".

Попри те, що "Чернівцігаз" вчасно та в повному обсязі надав оператору ГТС повністю вивірену та достовірну інформацію щодо ЕІС-кодів споживачів, на інформаційній платформі відображаються змінені та недостовірні дані, які не відповідають фактичним значенням.

Варто зауважити, що вигляд інформаційної платформи постійно змінюються, проводяться коригування без будь-яких попереджень та повідомлень, а функціонал не відповідає вимогам Кодексів газотранспортної системи та газорозподільних мереж. "Чернівцігаз" неодноразово звертався як до НКРЕКП, так і в "Укртрансгаз" з листами, в яких повідомлялося про всі виявлені недоліки.

"Система добового балансування мала запрацювати 1 серпня поточного року, проте через недосконалість інформаційної платформи її запуск було відтерміновано вже втретє - до 1 грудня. Адже на етапі тестування, було виявлено ряд недоліків та істотних порушень у системі. Ми ж, у свою чергу, повністю готові до впровадження добового балансування на ринку природного газу", - говорить комерційний директор ПАТ "Чернівцігаз" Михайло Гаврилюк.

Крім того, фахівці ПАТ "Чернівцігаз" відзначають, що в інформаційній платформі відсутні сертифікація та експертний висновок про криптографічного захисту програмний комплекс від Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України.

ПАТ "Чернівцігаз" має досвід впровадження добового балансування ринку природного газу на рівні операторів ГРМ. Для того, щоб працювати з цим програмним забезпеченням в штатному режимі, потрібне якісне навантажувальне тестування платформи, що дозволило б виявити здатність або нездатність системи забезпечити одночасну роботу великої кількості людей в онлайн режимі з великим обсягом даних.

Згідно з Кодексом ГТС тестування платформи має тривати три місяці. Однак, "Укртрансгазом" досі не визначені терміни проведення навчання та тестування і наповнення функціоналу інформаційної платформи.

ДОВІДКА

Публічне акціонерне товариство "Чернівцігаз" єдина на території Чернівецької області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. ПАТ "Чернівцігаз" експлуатує 8 788 тис. км газопроводів. У 2017 році підприємство протранспортувало близько 377,4 млн м. куб. природного газу. Клієнтами компанії є понад 230 тисяч сімей Чернівецької області та більш як 3 тисяч підприємств, установ і організацій. ПАТ "Чернівцігаз" є одним з найбільших роботодавців Чернівецької області. Штат компанії становить близько 1100 осіб. Підприємство входить до трійки найбільших платників податків регіону.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА