17:10 12.11.2018

Зростання вартості газу: прибуток лише "Нафтогазу", а не облгазам

2 хв читати

Підвищення вартості природного газу на понад 23% для побутових споживачів не вплинуло на тариф ПАТ "Закарпатгаз". Відповідне зростання вартості блакитного палива для кінцевого споживача відбулося суто через здорожчання ціни газу, як товару. При цьому тариф на розподіл "Закарпатгазу" і надалі залишається таким, що не покриває обґрунтованих витрат підприємства.

На сьогоднішній день вартість послуг ПАТ "Закарпатгаз" з доставки газу побутовим споживачам становить 85,38 гривень без ПДВ на 100 куб. м.  Тобто споживач, який спожив 100 кубометрів блакитного палива оплатить за цей обсяг 87,53% (або 748,26 грн.) на користь НАК "Нафтогазу", 9,98% (або 85,38 грн.) будуть перераховані газорозподільній компанії, 2,19% (або 18,71 грн.) - газопостачальній компанії та 0,3 % (або 2,54 грн.) за послуги транспортування магістральними газопроводами відповідно.

Єдиним вигодонабувачем з моменту зростання вартості газу для побутових споживачів з 1 листопада 2018 року став власник природного газу НАК "Нафтогаз України". Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, ціну продажу природного газу "Нафтогазом" було підвищено з 4,9 до 6,2 тис. грн. за тисячу кубометрів без ПДВ.

Зазначимо, що з липня 2015 року ПАТ "Закарпатгаз" не здійснює реалізацію газу жодній з категорій споживачів, а виконує функцію розподілу (транспортування) газу кінцевим споживачам та обслуговує газорозподільні мережі Закарпатської області. Тариф на розподіл – основне джерело надходження коштів до компанії, за рахунок нього й формується тарифна виручка, що дозволяє утримувати усі служби та підрозділи підприємства, виплачувати заробітну плату працівникам тощо. Наразі він не покриває економічно обґрунтованих витрат компанії.

"Проте незважаючи на таку складну ситуацію ми бачимо розуміння з боку державного регулятора – НКРЕКП.

Наразі очікуємо публікації "Методики", за якою регулятор мав би можливість розрахувати та затвердити тариф на рівні, що дозволить газорозподільним компаніям більш якісно обслуговувати мережі та зупинить масовий відтік кадрів з галузі. Методика вже прийнята регулятором, але понад півроку вона не може набути чинності через штучні перепони, пов’язані з її опублікуванням". - зазначила фінансовий директор ПАТ "Закарпатгаз" Наталія Дорохіна. – Востаннє вартість послуг з розподілу газу переглядалась у 2016 році - у бік зменшення".

Незбалансованість тарифу на розподіл залишається основним чинником того, що впродовж останніх двох років діяльність з доставки (розподілу) природного газу споживачам Закарпатської області залишається збитковою. Тому незважаючи на підвищення ціни газу для споживачів, не відбулось покращення ситуації щодо покриття  витрат на встановлення, заміну та ремонт лічильників газу для населення, придбання палива для потреб аварійних та експлуатаційних служб, необхідних інструментів та спецобладнання, можливості модернізації розподільних мереж тощо.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА