15:40 12.12.2018

Для клієнтів ПАТ "Дніпропетровськгаз" без лічильників знову діють обґрунтовані норми споживання газу

3 хв читати

У зв'язку з рішенням Верховного суду, з 1 листопада змінені норми споживання газу для клієнтів ПАТ "Дніпропетровськгаз", у яких не встановлені газові лічильники.

Дана зміна торкнеться 41,8 тис споживачів газу, в той час як інші 564 тис (93,1%) забезпечені приладовим обліком. Нові норми наближені до об'єктивного обліку споживання газу, стимулюють установку лічильників і раціональне використання газу всіма категоріями споживачів. За даними Асоціації газового ринку, відміна занижених норм стане стимулом для установки приладів обліку та економії газу в обсязі близько 380 млн куб.м газу на рік.

27 листопада 2018 року Верховний суд скасував дію норм споживання газу без лічильників, які були затверджені постановами Кабінету міністрів №203, 204 і 609. Ці постанови визнані протиправними та нечинними з моменту їх прийняття, через порушення регламенту при затвердженні, а також відсутності будь-яких обгрунтувань і розрахунків. Тому в попередні періоди і зараз правомочними є норми, що діяли до 30.09.2014 року.

У зв'язку з цим, з листопада 2018 року щомісячні обсяги споживання газу для клієнтів ПАТ "Дніпропетровськгазу" без лічильників розраховуються вже з урахуванням зміни норм.

Що стосується перерахунку обсягів споживання за попередні періоди, коли застосовувалися занижені норми, що стали нелегітимними, то ця проблема вимагає врегулювання з боку Кабінету міністрів, з урахуванням виниклої заборгованості за спожитий, але не виставлений до сплати споживачам газ.

Науково-статистичні дослідження споживання газу, а також фактичні дані вказують на те, що норми, які діяли до 1 листопада 2018 року були майже в 3 рази нижче реального споживання.

Порівняльна таблиця:

Категорія споживання газу

Норми, що були визнані судом незаконими

Действующие  с ноября 2018 г. нормы  

Плита газова з ЦГВ

3,3

9,8

Плита газов без ЦГВ 

5,4

18,3

 

Експерти USAID в рамках проекту "Реформа міського теплопостачання в Україні" використовували дані по 55 тис. домогосподарствам. Останній комплексний аналіз обсягів споживання газу було проведено Науково-дослідним інститутом по газопостачанню, теплопостачанню та благоустрою міст і сіл України (УкрНДІінжпроект) в 2018 році - і результати показали, що в залежності від газових приладів що використовуються споживачам необхідно в 2,5-3 рази більше газу, ніж передбачено нормами.

"Скасовані норми не відповідали реальності, тому вони не могли забезпечити достовірний облік газу. До того ж, ці норми були на руку деяким споживачам. Вони платили за заниженими нормами, а не за фактично зафіксованим лічильником показаннями, як інші. Крім того, з цієї ж причини в Дніпропетровській області почастішали випадки навмисного псування лічильників газу. Тільки за останні кілька років таких випадків було зафіксовано 133", - розповів директор комерційний ПА"Дніпропетровськгаз" Віталій Косенко.

Подальше використання необґрунтованих норм призведе до небажання споживача встановлювати індивідуальні лічильники, в зв'язку з чим виникнуть проблеми з виконанням вимог Закону України "Про комерційний облік природного газу" в частині 100% забезпечення споживачів лічильниками газу. У свою чергу, при відсутності лічильників газу та необґрунтованих нормах споживання газу були відсутні стимули для економії газу.

Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ "Дніпропетровськгаз" є розподіл природного газу споживачам Дніпропетровської області. На сьогодні рівень газифікації регіону становить 89%. Природний газ отримують більш ніж 600 тисяч сімей та 2,3 тис. підприємств, установ і організацій. Компанія посідає друге місце з розподілу природного газу серед підприємств нафтогазової галузі України. Обсяги розподілу складають близько 1,7 мільярдів кубометрів газу на рік. ПАТ "Дніпропетровськгаз" - одне з найбільших платників податків у Дніпропетровській області. Щорічно до бюджетів усіх рівнів компанія перераховує більше 200 мільйонів гривень податків і зборів.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА