12:00 16.01.2019

Випуск спеціалізованих методичних посібників для дітей з особливими потребами

4 хв читати

16 січня 2019 року в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" (Київ) відбулася прес-конференція присвячена випуску та презентації спеціалізованих методичних посібників для дітей з особливими потребами спільно зі школою "Мозаїка", ГО "Особливий світ" за підтримки швейцарської фармацевтичної компанії Acino в Україні.

Участь у прес-конференції взяли Ігор Анатолійович Марценковський, дитячий психіатр, к.м.н., завідувач відділенням психічних розладів дітей і підлітків Українського НДІ соціальної і судової психіатрії та наркології (Київ), Лозова Олександра Георгіївна  - автор методичних посібників,   Яценюк Наталя Степанівна - співзасновник ГО "Особливий світ", Сульська Юлія Вадимівна, к.м.н., керівник медичного відділу компанії Acino в Україні, Карбовський Олексій, директор школи "Мозаїка". Модератором виступила Карбовська Ксенія Миколаївна, засновниця школи для дітей з особливими потребами "Мозаїка", співзасновниця інклюзивних класів.

Спікери презентували спеціалізований методичний посібник, який призначений для дітей із особливостями ментального розвитку, в тому числі й для дітей із розладами аутичного спектру (РАС), якій буде безкоштовно розповсюджено спеціалістам інклюзивно-ресурсних центрів, вчителям, батькам які виявлять бажання взяти участь в апробації навчального посібника.  

"Аутизм колись вважався порівняно рідкісним захворюванням. Епідеміологічні дослідження, проведені Центром по контролю та профілактиці захворювань США, дослідження, виконані в Азії, Європі та Північній Америці демонструють середню поширеність РАС близько 1%. Показник захворюваності на РАС в Україні зростає з 2006 року, до 2017 року кількість вперше діагностованих випадків захворювання зросла в 8,5 разів (на кінець 2017 року становила 998). Надання медичної та соціальної допомоги дітям та дорослим із РАС є тяжким економічним тягарем для держав. Існує необхідність посилення національного потенціалу в догляді за дітьми, підлітками та дорослими, що страждають на РАС і інші порушення нейророзвитку", - прокоментував Ігор Анатолійович Марценковський, дитячий психіатр, к.м.н., завідувач відділенням психічних розладів дітей і підлітків Українського НДІ соціальної і судової психіатрії та наркології (Київ).

"Виховання, соціальна адаптація та інтеграція у соціум, та комплексна психолого-педагогічна реабілітація дітей з аутизмом – це одне із важливих завдань освіти, зокрема корекційної, інклюзивної освіти, та важливий аспект медико-психолого-педагогічної допомоги. Діти з аутизмом - це діти з майбутнім. Складність роботи з дітьми, що мають РАС, полягає в тому, що вони особливі  і методики роботи з ними відрізняються від тих, якими сьогодні користуються навіть у спеціалізованих закладах, не кажучи все про звичайні школи чи садки. "Прописи та завдання з математики для дітей з інтелектуальними порушеннями у тому числі аутичного спектру", укладено з урахуванням особливостей, як розумового, так і фізичного розвитку дітей.  Даний зошит рекомендується використовувати для формування та закріплення  у дітей математичних  понять і уявлень. Математичний розвиток – значущий компонент у формуванні "картини світу" дитини. Посібник за результатами апробації планується допрацювати, так як метою створення посібника є зручність, корисність та результативність при роботі з дітьми з інтелектуальними порушеннями", - наголосила  Лозова Олександра Георгіївна  - автор методичних посібників.

"Діти з особливими потребами, у тому числі з порушеннями аутичного спектру потребують спеціальної корекційно-педагогічної підтримки. Аутизм неможливо вилікувати, проте з часом можна адаптувати таку людину до соціального життя. Роль раннього втручання надзвичайно важлива, бо чим менше років дитині, тим більш пластичним є її мозок і тим краще він реагує на корекцію. Серед нас, є велика кількість прикладів талановитих людей з порушеннями аутичного спектру, прикладом є ілюстрації до посібника - малюнки учня школи "Мозаїка".  Ми щиро вдячні нашим партнерам компанії Acino за допомогу надрукувати 4000 примірників, і сподіваємось, що їхня діяльність стане прикладом для інших представників бізнесу. Адже проблеми ментального здоров’я можуть торкнутися кожного", - зазначила Яценюк Наталя Степанівна, співзасновник ГО "Особливий світ".

"Acino в Україні щороку інвестує у соціальні, гуманітарні та благодійні проекти значні кошти, які спрямовані на поліпшення якості життя української нації. З огляду на стрімке зростання числа дітей з аутизмом Acino із відповідальністю провадить діяльність, спрямовану на рішення даної проблеми, в рамках всеукраїнського соціального проекту "Твій безмежний світ". Так проект підтримав випуск "Прописи та завдання з математики" для дітей з інтелектуальними порушеннями, в тому числі для дітей з розладами аутичного спектру. Сподіваємось, що даний посібник допоможе в навчанні дітей с особливими потребами",- відзначила Сульська Юлія Вадимівна, к.м.н., керівник медичного відділу компанії Acino в Україні.

Громадська Організація "Особливий світ" та школа "Мозаїка" запрошує до співробітництва всіх небайдужих людей та профільних організацій.

Контакти: Ксенія Карбовська (096) 591-57-48, [email protected]

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА