16:34 20.03.2019

"Вінницягаз" у 2019 році отримає близько 246 млн грн. збитків через занижений обсяг ВТВ

3 хв читати

Тариф на розподіл природного газу ПАТ "Вінницягаз" є планово збитковим. За підсумками минулого року збитки компанії від розподілу газу сягнули 286 млн грн. З них 252 млн грн. або 88 % склав дефіцит по виробничо-технологічних втратах (ВТВ). В поточному, 2019 році, компанія отримає прогнозовано ще мінус 333 млн грн., в тому числі 246 млн через занижені ВТВ.

Виробничо-технологічні втрати є основним джерелом збитків для компанії. Згідно чинного законодавства їх об’єми мають щорічно затверджуватися Міненерговугіллям згідно з розрахунками газорозподільних компаній. Оператори ГРМ здійснюють такі розрахунки, керуючись наказами профільного міністерства.

Востаннє об’єми ВТВ для операторів ГРМ затверджувалися в 2016 році. В листопаді 2015 року ПАТ "Вінницягаз" було надано Міністерству палива та енергетики на затвердження розрахункові об’єми виробничо-технологічних втрат в розмірі 80,046 млн м куб. Однак, Мінпалива в грудні 2015 року без належних обгрунтувань затверджено для ПАТ "Вінницягаз" лише 47,878 млн. м куб., тобто на рівні 60 % від потреби.

Цього обсягу не вистачає навіть на покриття втрат, яких компанія зазнає під час транспортування природного газу газорозподільними мережами. Таким чином, в обсязі ВТВ з 2016 року не були враховані витрати на приведення газу до стандартних умов. Це підтверджено також розрахунками Асоціації газового ринку України.

"Через занижену вартість газу для ВТВ в тарифі компанія змушена придбавати в АТ "Укртрансгаз" послугу з балансування газу. Середня вартість цієї послуги в минулому році склала 11 434  грн./тис. куб м. без ПДВ. Відповідно підприємство змогло б придбати тільки 26 млн куб м газу. за кошти, які закладені в тарифі" - пояснює технічний директор ПАТ "Вінницягаз" Володимир Білаш.

При цьому, з 2016 року суттєво зросли інші статті витрат. Мінімальна заробітна плата зросла з 1378 грн до 4173 грн, вартість дизельного пального на АЗС зросла з початку 2016 року з 16,82 грн/літр до  28 грн/літр станом на початок березня 2019 року. Індекс інфляції за той же період склав більше 35%, а індекс цін виробників промислової продукції зріс більше ніж на 66%.

Державний Регулятор впродовж останніх років послідовно формував нормативну базу, яка передбачає приведення обсягів природного газу до стандартних умов. Зокрема, вимога про таке приведення міститься в Кодексі газорозподільних систем, Законі України "Про ринок природного газу", типовому договорі на розподіл, а також типовому договорі постачання газу побутовим споживачам, інших нормативних актах у сфері нафтогазового комплексу.

НКРЕКП нещодавно виступила з ініціативою зміни стандартних умов, відмови від "газпромівських" 20 градусів за Цельсієм до 0 градусів за Цельсієм, які прийняті в європейських країнах. Це дозволило б практично нівелювати коефіцієнти для кінцевого споживача, які б були близькими до одиниці.

В 2015 році після прийняття закону "Про ринок природного газу" планувався перехід до оплати за газ в  енергоодиницях. Це дозволило б зняти питання про приведення газу до стандартних умов взагалі. Однак цього так і не відбулося.

На сьогодні оператори ГРМ опинилися в дискримінаційних умовах, терплять збитки  та вимушені доводити на різних рівнях як необґрунтованість затверджених для них ВТВ, тарифу на розподіл природного газу, так і правомірність приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов.

Довідка. Основною сферою діяльності ПАТ "Вінницягаз" є розподіл природного газу. На сьогодні рівень газифікації Вінниччини становить 54 %. Природний газ отримують 450 тис. сімей і майже 4,8 тис. підприємств, установ і організацій. Обсяги розподілу становлять  781 978, 504 тис. кубометрів природного газу на рік. ПАТ "Вінницягаз" входить до реєстру великих платників податку у Вінницькій області. У 2018 році до бюджетів різних рівнів компанією було сплачено понад 73 мільйони гривень.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішення проблем трудоресурсного забезпечення в Україні: сучасна економічна модель, освіта та житлові умови

АЛЛО передаватиме з кожної онлайн-оплати 100 гривень на медичні інновації в Superhumans Center

Sense SuperApp увійшов у ТОП-5 цифрових банків для бізнесу в регіоні

Чому саме індукція: 5 переваг трендової плити

Найцікавіші, найкреативніші та найоригінальніші подарунки для твоєї коханої жінки

1,15 млрд грн клієнти Sense Bank вклали у військові облігації

"Відчувай! Проявляй! Рухайся далі!": який вектор обрав девелопер ТРК в Україні Arricano для ініціатив у новому сезоні?

Poligon Project представляє BEREZEN - виставку сучасного мистецтва у Київському просторі живої культури «Кудрявка»

5,2 мільйона гривень на розвиток жіночого підприємництва: стартує новий сезон візійного акселератора "Відважна 2. Масштабування та діджиталізація"

28 березня відбудеться захід ProfVentFasad

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА