18:09 10.04.2019

Всеукраїнський земельний форум організував масштабну платформу обговорення земельної реформи

3 хв читати

Сьогодні у Києві в рамках Всеукраїнського земельного форуму відбулась масштабна дискусія щодо земельної реформи. У заході взяли участь представники 490 агропідприємств зі всієї України із загальним земельним фондом 4,5 млн га землі. З них —115 тваринницьких комплексів, та 79 тисяч поголів’я ВРХ. 

Спілкуватись з аграріями щодо впровадження ринку землі прибула четвірка кандидатів у Президенти, за яких під час першого туру виборів проголосувало близько 65% населення країни, – Юлія Тимошенко, Юрій Бойко, Ігор Смешко та Олександр Данилюк від команди Володимира Зеленського. Також – народні депутати, в. о. Міністра аграрної політики та продовольства України, міжнародні експерти.

Кандидати в Президенти та представники їхніх команд висловили своє бачення запровадження ринку землі в Україні. Олександр Данилюк, який представляв кандидата в Президенти Володимира Зеленського, зазначив, що їх команда витупає за створення прозорого ринку землі. Юрій Бойко озвучив, що при відкритті ринку землі необхідно надати держпідтримку малому і середньому аграрному бізнесу: Юлія Тимошенко вважає, що влада має створити з максимальними преференціями умови для розвитку малих і середніх сільгоспвиробників. На думку Ігоря Смешка земля має належати народові України і продаватися лише громадянам України. Для держави завдання номер один – підтримати середнього виробника.         

У ході форуму заступник голови комітету Верховної ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко презентував чотири варіанти запровадження ринку землі, які були напрацьовані комітетом до форуму.

Згідно з представленими варіантами, землю зможуть купувати лише громадяни України. Пропонується запроваджувати ринок землі або одночасно і для фізичних, і для юридичних осіб, або робити це поетапно протягом кількох років. Відкритим залишається питання кількості гектарів, які можна буде придбати. У поетапних варіантах пропонується надати можливість купувати до 20 га фізичним особам. А юридичним особам – до 200 га у перші три роки, з четвертого року – максимум 500 га, а надалі – до 20 тисяч га. Інший варіант пропонує уже в перші три роки дозволити юридичним особам купувати до 500 га землі, а з четвертого року – до 20 тисяч га.

Під час форуму відбувалось інтерактивне голосування, під час якого аграрії висловили свою думку щодо різних аспектів впровадження ринку землі в Україні. Так, левова частка опитаних — 66,9% — переконані, що конкурувати з холдингами, чиновниками та олігархами за поточний банк землі буде неможливо.

На думку присутніх, якщо ринок землі в Україні будуть запроваджувати, то право продажу повинно поширюватися на: 

- спочатку землі державної та комунальної власності, а потім і на землі приватної власності  — 29,84%;
- лише на землі в приватній власності — 21,59%;
- одразу на землі як приватної, так і державної та комунальної власності — 26,03%.

Щодо того, хто матиме право купувати землю, більшість голосуючих (51,5%) зійшлися на думці, що спочатку це мають бути тільки фізичні особи, після закінчення перехідного періоду одночасно фізичні та юридичні особи-с.-г. виробники, власниками яких є виключно фізичні особи-громадяни України. Ще 22,46% переконані, що право на купівлю землі повинні мати лише фізичні особи-громадяни України. Думки, щодо максимального розміру площі земельних ділянок с.-г. призначення "в одні руки" фізичної особи розділилися: 38,51% підтримують "до 200 га", а 34,47% — "до 500 га". Власне, як і щодо власності юридичних осіб (і пов'язаних з ними особами). Так, максимальний розмір до 5000 га підтримали 51,52%, а до 10000 — 22,42%.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА