12:04 27.05.2019

Як виховати кошеня

3 хв читати

Коли в будинку з'являється пухнасте дитинча, життя миттєво підпорядковується потребам нового маленького члена сім'ї. Кошеня - це дитина, тільки з шерстю і хвостом, і ставитися до нього треба відповідно. Про те, як виховати із крихітки добру і виховану кішку, розповість наша стаття.

Врахуйте, що виховання кошеня йде пліч-о-пліч з доглядом. У малюка повинні бути свої миски для пиття і годування, спеціальна лежанка для кота, туалетний лоток і інші пристосування для комфортного життя.

Перші кроки

Виховувати кошеня слід з перших днів його появи в будинку. Сприйнятливість кішки зберігається до року. Потім навчити її «хорошим манерам» буде значно важче.

Зазвичай до 2 (іноді до 4) місяців малюк залишається з мамою, тому перші уроки котячого етикету отримує від неї. Сюди входить первинна гігієна, правильне ходіння в туалет, вибір місця для точіння кігтів. Складніше з кошенятком, який подібного не навчений. Тому роль мами-наставниці господареві доведеться взяти на себе.

Для двомісячного кошеня головне - сон і п'ятиразове збалансоване харчування. Познайомте малюка з кошиком, де він буде спати, і подбайте, щоб у домі був відповідний для крихітки корм. Не забувайте, що зміна обстановки - стрес. Тому перший час господареві слід проявляти максимальну турботу і увагу, щоб згладити переживання пухнастика. Коли кошеня почне освоювати біг, стрибки і карабканье по поверхнях (приблизно в 4 місяці), пора брати кермо влади в свої руки і починати виховувати.

Від 4 до 6 місяців

Почніть з режиму. Годуйте котика 4 рази на певний час. Встановіть годинник для ігор. Щоб малюк не будив ночами, грайте з ним перед сном. Використовуйте для цього іграшки, а інакше кошеня звикне грати з руками, і ви не уникнете подряпин.

Привчіть котика до лотка. Для цього спостерігайте за кошеням. Коли він почне метушитися (зазвичай через 15-20 хвилин після їжі або сну), віднесіть хвостатого в лоток і дочекайтеся, щоб він сходив в туалет. Якщо пропустили момент, не лайте малюка за зроблену в недозволеному місці калюжу. Просто змочіть в калюжі папір і покладіть в лоток. У кошенят відмінний нюх. Незабаром малюк засвоїть урок і буде ходити в туалет, куди належить.

До півроку (котяче «повноліття») уникайте стресових ситуацій. Для цього відмовтеся від:

- гучних вечірок і частих візитів гостей;
- прогулянок на повідку, так як до вакцинації це небезпечно, та й малюку поки цікавіше знайомитися з будинком, освоювати нові шафки і полиці, шукати затишні куточки;
- покарань.

Запам'ятайте: у вихованні кошеня крик, лайка, рукоприкладство, тикання мордочкою в «місце злочину» - табу. Це породжує страх і агресію. Так ви не виховаєте кошеня, а зробите його нервовим і дратівливим. Корегуйте поведінку вихованця м'яко - грою або заохоченням. Якщо потрібно дитину від чогось відвадити, використовуйте різкі звуки (свист, плескіт) або спрей з водою.

Від 6 місяців до року

Приблизно в 5-6 місяців кошеня починає точити кігтики. Тому пора придбати когтеточку і привчати до неї вихованця. Для цих цілей призначені спеціальні спреї з ароматом валеріани або м'яти, до яких небайдужі котячі.

Якщо вже зроблені всі щеплення, починайте виводити на прогулянки. Для початку вибирайте тихі місця з високою травою, щоб коту було де сховатися. Адже не виключено, що спочатку пухнастик буде боятися вулиці. Щоб кошеня не втік і не травмувався, підберіть відповідний повідець. Якщо є можливість, познайомте улюбленця з іншими котиками, які проживають по сусідству. Можливо, котику потрібні напарники для ігор.

Загальні рекомендації

Хоча домашній улюбленець стає членом сім'ї, малюк повинен розуміти, що його роль в будинку другорядна, і визнавати авторитет господаря. Але заробити його потрібно не криками і покараннями, а ласкою і турботою. Любіть і бережіть вихованця, стежте за його здоров'ям, прислухайтеся до потреб - і кішка виросте доброю і лагідною.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішення проблем трудоресурсного забезпечення в Україні: сучасна економічна модель, освіта та житлові умови

АЛЛО передаватиме з кожної онлайн-оплати 100 гривень на медичні інновації в Superhumans Center

Sense SuperApp увійшов у ТОП-5 цифрових банків для бізнесу в регіоні

Чому саме індукція: 5 переваг трендової плити

Найцікавіші, найкреативніші та найоригінальніші подарунки для твоєї коханої жінки

1,15 млрд грн клієнти Sense Bank вклали у військові облігації

"Відчувай! Проявляй! Рухайся далі!": який вектор обрав девелопер ТРК в Україні Arricano для ініціатив у новому сезоні?

Poligon Project представляє BEREZEN - виставку сучасного мистецтва у Київському просторі живої культури «Кудрявка»

5,2 мільйона гривень на розвиток жіночого підприємництва: стартує новий сезон візійного акселератора "Відважна 2. Масштабування та діджиталізація"

28 березня відбудеться захід ProfVentFasad

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА