17:47 21.06.2019

В Києві пройшов форум для інвесторів у рітейл і торгівельну нерухомість

5 хв читати

18 червня 2019 року у Києві відбувся перший RAU Investment Forum - захід, який об’єднав ключових гравців ринку девелопменту та рітейлу, інвесторів і представників влади. Організатор заходу - Асоціація рітейлерів України - відмічає, що Форум зібрав близько 250 осіб, зацікавлених у розвитку українського бізнесу, готових ділитись досвідом, створювати нові прогресивні проекти й інвестувати у комерційну нерухомість країни.

У програмі заходу були представлені 4 секції, на яких виступили 20 експертів: власники компаній роздрібної торгівлі, торгівельно-розважальних центрів, інвестиційні банкіри та представники влади, які стоять у авангарді розвитку вітчизняної економіки.

Відкрив Форум міський голова Львова Андрій Садовий, який поділився досвідом залучення на ринок великої міжнародної девелоперської компанії Brookfield. Мер наголосив, що подібна співпраця можлива тільки у тих містах, де влада зацікавлена у розвитку інфраструктури регіону.

Стратегічним партнером заходу виступила інвесткомпанія Dragon Capital, яка придбала 22 об’єкти нерухомості з 2016 року, а купівля БЦ Horizon Park в 2018 році стала найбільшою угодою на ринку комерційної нерухомості України за останнє десятиріччя. "Зростання оборотів і орендних ставок мотивує інвесторів заходити на ринок і будувати нові об'єкти. Ми очікуємо, що у Києві та області пропозиції комерційної нерухомості збільшиться на 50% за найближчі три роки", – прогнозує генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала.

За словами Льва Парцхаладзе, заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, серед головних проблем галузі сьогодні слід виділити високий рівень корупції у дозвільних процедурах та застарілі норми і технології. Але разом з тим чиновник зазначив, що Україна зробила значний стрибок у легкості ведення бізнесу за показником отримання дозволів на будівництво, піднявшись з 140-го на 30-те місце, це також суттєво вплинуло на загальний рейтинг, де Україна займає 71-шу сходинку.

При обговоренні аналітики та динаміки ринку торгової нерухомості за останній рік Сергій Сергієнко, керуючий партнер CBRE, зазначив: "У цьому році галузь суттєвих змін не зазнала, хоча найближчим часом це повинно змінитись, адже ми чекаємо на вихід на ринок двох глобальних об’єктів. Слід також відзначити, що вакантність на ринку практично відсутня, а ставки доволі високі, що дає дуже хороше підґрунтя для обміну досвідом. Якщо говорити про проблематику у галузі, то негативною тенденцією є відсутність представників бізнесу, які мають бажання будувати нові об’єкти, складнощі з продажем існуючих проектів та відсутність капіталу".

В одній із секцій Форуму Рената Якубчіенене, генеральний директор БЦ і ТРЦ RETROVILLE, та Максим Гаврюшин, операційний директор Budhouse Group, голова ICSC в Україні, презентували нові об’єкти торговельної нерухомості NIKOLSKY та RETROVІLLE, які будуть реалізовані вже найближчим часом.

Спікери також обговорили особливості ринків України та європейських країн, таких як Польща та Чехія. "В минулому році інвестиції у польську нерухомість сягнули €7 млрд. Основна відмінність європейського ринку від українського - у функціонуванні прозорого законодавства та судової системи, - коментує Андрій Козин, керуючий партнер Focus Estate Fund, - Навіть більше: влада не тільки не заважає бізнесу розвиватись, вона лобіює ряд заходів для залучення нових гравців. З іншої сторони, у таких умовах генерується висока конкуренція на ринку, що робить Україну більш привабливою та перспективною для інвестування та ведення бізнесу".

Які фактори на думку рітейлерів можуть покращити інвестиційний клімат в країні розказала Галина Герега, співзасновниця групи компаній Епіцентр К: "Я вважаю, що стимулом для економіки має стати розвиток вітчизняних виробництв, адже ми, як один з найбільших рітейлерів країни, дуже чітко відчуваємо потребу ринку та запит покупців на товари, які виготовляються саме в Україні".

Серед спікерів Форуму був присутній також співвласник ТРЦ Dream Town Гарік Корогодський, який під час панельної дискусії заявив про наміри продати торгівельний центр. Він також повідомив, що у модернізацію Dream Town вже інвестовано $12 млн.

Як зазначив співзасновник Асоціації рітейлерів України Андрій Жук, RAU Investment Forum організований для обміну досвідом серед власників і керівників компаній, які вливають на розвиток економіки країни. Захід покликаний створити конструктивний діалог між ключовими гравцями ринку та представниками влади для вирішення нагальних проблем галузі. Також Андрій Жук додав, що Форум проводитиметься щороку, аби залучити міжнародних інвесторів в Україну і показати всьому світу, що наша держава є надзвичайно перспективною та комфортною для ведення бізнесу.

Після насичених та продуктивних дискусій учасники Форуму продовжили спілкування у неформальній атмосфері на Investment dinner. Післяпанельний нетворкінг став чудовим майданчиком для розширення професійних зв’язків і закріплення існуючих партнерських відносин. За словами організаторів, обмін досвідом та особисте спілкування учасників – важлива складова будь-яких спеціалізованих івентів, адже дозволяє не тільки насичено провести час у колі однодумців, але й закласти фундамент для нових ділових проектів та угод.

RAU Investment Forum – спеціалізована подія для професіоналів ринку рітейлу та девелопменту в Україні, головною метою якої є обмін досвідом і залучення міжнародних інвестицій на ринок вітчизняного бізнесу.

Організатор Форуму - Асоціація рітейлерів України: професійне об’єднання гравців ринку роздрібної торгівлі та компаній, безпосередньо пов’язаних з рітейлом. Асоціація діє як незалежне неприбуткове об’єднання юридичних осіб. У число членів Асоціації рітейлерів України входять 60 провідних національних та міжнародних брендів. Заходи Асоціації відвідують 3000-3500 представників торгових марок і девелоперів.

Титульним партнером заходу виступила мережа студій одягу VOVK. Стратегічний партнер заходу - інвестиційна компанія Dragon Capital. Генеральний партнер - девелоперська компанія A Development і багатофункціональний комплекс White Lines. Генеральний юридичний партнер - ADER HABER. Партнер сесії – журнал Новое Время.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА