13:49 26.06.2019

"Сумигаз" безкоштовно замінив 2,5 тисячі лічильників газу

2 хв читати

Від початку року 16,8 тисяч побутових лічильників пройшли періодичну повірку. Коштом АТ "Сумигаз" 2,5 тисячі непридатних до експлуатації лічильників замінені на нові, а 235 приладів обліку відправлені на ремонт.

Відповідно до Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність", раз на вісім років плановій повірці підлягають всі лічильники побутових споживачів. На Сумщині повірку лічильників здійснюють спеціалісти державного підприємства ДП "Сумистандартметрологія".

"Кошти на повірку передбачені у тарифі на розподіл газу. Також якщо виявляють непридатні до подальшої експлуатації лічильники, які через зношеність та пошкодження некоректно вимірювали обсяги використаного газу, за кошти компанії їх ремонтують або замінюють на нові", - розповідає головний метролог ПАТ "Сумигаз" Дмитро Голубченко.

Якщо за результатами повірки порушень або відхилень в роботі приладу не виявлено, то він вважається придатним і його встановлюють на попередньому місці експлуатації.

Фахівці зауважують, що у лабораторії фіксують не лише неточності у роботі лічильників, а й виявляють випадки втручання у механізм приладу. Так, від початку року на Сумщині виявлено 69 фактів утручань, частина з яких у нових лічильниках придбаних споживачами.

Наслідки втручання у роботу лічильника можуть обійтися нечесним споживачам подекуди в десятки разів дорожче за вартість "заощадженого" природного газу. При виявленні факту втручання в роботу лічильника саме споживач буде змушений оплатити вартість експертизи, ремонту чи придбання нового лічильника, зняття-встановлення приладу та відшкодувати збитки, завдані газорозподільному підприємству.

Розрахунок суми збитків відбувається індивідуально для кожного окремого випадку відповідно до вимог Кодексу газорозподільних мереж. У разі несплати збитків, споживачу припиняють розподіл газу та справа передається до суду. У такому випадку споживачеві, окрім суми боргу, доведеться заплатити й судові витрати.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА