10:11 17.07.2019

АТ "Дніпропетровськгаз" зазнав збитків більш ніж 1,5 млн грн через дії шахраїв

2 хв читати

Правоохоронці Дніпропетровської області спільно зі співробітниками служби економічної безпеки АТ "Дніпропетровськгаз" викрили групу шахраїв. Вони продавали перероблені лічильники газу, що дозволяли суттєво занизити споживання блакитного палива. Зараз сума збитків газорозподільної компанії оцінюється більш ніж у 1,5 млн грн. Проте в ході розслідування вона може збільшитись.

В результаті обшуку представники правоохоронних органів вилучили в фігурантів справи велику кількість нових та перероблених газових лічильників, пломби, прилади для переробки лічильників, магніти. Злочинна схема була організована за наступними напрямками діяльності: скрите втручання у роботу газових лічильників (встановлення у внутрішній конструкції лічильників газу магнітів) та незаконна заміна/встановлення пломб на лічильниках газу.

Шахраї продавали перероблені лічильники в мережі інтернет з доставкою у будь-яку точку України поштою. Модифіковані прилади обліку постачались разом з інструкціями по використанню. На даний час АТ "Дніпропетровськгаз" проводить роботу по встановленню всіх осіб, які купували та використовували дані лічильники та пристрої, а це і побутові споживачі, і великі компанії.

В разі підтвердження фактів несанкціонованного споживання газу недобросовісні споживачі повинні будуть відшкодувати збитки, задані Оператору ГРМ. Розмір таких нарахувань для побутових споживачів може коливатися від 3,5 тис. грн. до 500 тис. грн, а для промислових споживачів – перевищувати 1 млн грн.

"Крадіжки природного газу обходяться в десятки разів дорожче, ніж його законне споживання. Розрахунок суми завданих збитків здійснюється відповідно до вимог Кодексу ГРС і залежить від конкретного виду порушення. Сума донарахувань за необлікований спожитий газ залежить від розміру опалювальної площі та встановленого газового обладнання. Крім суми збитків, порушник повинен придбати новий лічильник за власні кошти та сплатити всі послуги з припинення та відновлення газопостачання", - говорить начальник відділу економічної безпеки АТ "Дніпропетровськгаз" Вадим Топорков.

Завдяки впровадженню системи добового балансування, яка введена в Україні з 1 березня 2019 року, стало можливим виявлення незаконного споживання з точністю до сектора. Фахівці АТ "Дніпропетровськгаз" щоденно проводять аналітику споживання палива та в разі необґрунтованого падіння обсягів споживання можуть виявити недобросовісного споживача.

Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ "Дніпропетровськгаз" є розподіл природного газу споживачам Дніпропетровської області. На сьогодні рівень газифікації регіону становить 89%. Природний газ отримують більш ніж 600 тисяч сімей та 2,3 тис. підприємств, установ і організацій. Компанія посідає друге місце з розподілу природного газу серед підприємств нафтогазової галузі України. Обсяги розподілу складають близько 1,7 мільярдів кубометрів газу на рік. ПАТ "Дніпропетровськгаз" - одне з найбільших платників податків у Дніпропетровській області. Щорічно до бюджетів усіх рівнів компанія перераховує більше 200 мільйонів гривень податків і зборів.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА